Sprowadzenie ułamka do postaci funkcji homograficznej.
Nikolaaa: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = (2 − m)x
2 + 2mx + m. Funkcja g przyporządkowuje
liczbie rzeczywistej m iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f. Narysuj wykres funkcji g.
Podaj zbiór wartości funkcji g.
iloczyn miejsc zerowych tej funkcji czyli x
1*x
2 (wzory Viete'a)
I wiem że to trzeba sprowadzić do postaci funkcji homograficznej. Na innych forach znalazłam
| | 2 | |
odpowiedź na moje pytanie i wiem że po przekształceniach powinno to wyglądać tak: − |
| −1 |
| | m−2 | |
ale za nic nie mogę zrozumieć jak to powstało. Proszę kogoś o rozpisanie tego przekształcenia
w etapach, tak aby blondynka zrozumiała to
1 maj 13:30
Godzio:
a ≠ 0 ⇒ m ≠ 2
Δ > 0 ⇒ Δ = 4m
2 − 4m(2 − m) = 4m
2 − 8m + 4m
2 = 8m
2 − 8m = 8m(m − 1) > 0
m ∊ (−
∞,0) ∪ (1,
∞)
| | m | | −m | | −m + 2 − 2 | | −(m − 2) − 2 | |
g(m) = x1x2 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 − m | | m − 2 | | m − 2 | | m − 2 | |
| | −(m − 2) | | 2 | | 2 | |
= |
| − |
| = − |
| − 1 |
| | m − 2 | | m − 2 | | m − 2 | |
1 maj 13:44
Nikolaaa: AAAAAAaaaaaa już rozumiem, dzięki, nie mogłam na początku rozkminić tego etapu:
| | −m | | −m + 2 − 2 | |
... = |
| = |
| = .... |
| | m − 2 | | m−2 | |
Nastała jasność, życzę Ci 90 % na maturze z polaka
1 maj 13:50
Godzio:
Dzięki, ale wolałbym żebyś życzyła mi zdania z polskiego
1 maj 13:52
Nikolaaa: A więc niech tak będzie, na Twoje życzenie
1 maj 13:54