:)
M4ciek:
Rozwiąż nierówność :
Mógłby ktoś sprawdzić bo pewny nie jestem
| log x − 1 | |
| ≥ 0 |
| (3 − 3x)*(x − 4) | |
Df : x ∊R \ {1,4}
| log x − 1 | |
| ≥ 0 /*[(3 − 3x)*(x − 4)]2 |
| (3 − 3x)*(x − 4) | |
(log x − 1)*(3 − 3
x)*(x − 4) ≥ 0 , a
n < 0
x = 10 v x = 1 v x = 4
x ∊ (−
∞,1> ∪ <4,10>
1 maj 13:30
M4ciek:
x∊(−
∞,1) ∪ (4,10>
1 maj 13:33
Godzio:
Powiedz mi
M4ćku jaka jest dziedzina

?
1 maj 13:39
O_o: x>0
1 maj 13:41
M4ciek:
(3 − 3x)*(x − 4) = 0
3 − 3x = 0 v x − 4 = 0
3 = 3x v x = 4
x = 1 v x = 4
x ∊ R \ {1,4}
1 maj 13:41
M4ciek:
A no tak x > 0 bo log
x − 1 > 0 więc to musi być
1 maj 13:43
O_o: pomysl nad tym logarytmem
1 maj 13:43
M4ciek: log x − 1 > 0 **
1 maj 13:43
Godzio:
D = (0,1)∪(1,4)∪(4,
∞) Teraz część wspólna z Twoim rozwiązaniem i tyle
1 maj 13:45
M4ciek:
Zapomniałem,że musi być mianownik > 0 ... wrr żeby takiego błędu nie zrobić na maturze
1 maj 13:46
Godzio:
logx ⇒ x > 0
(3 − 3
x)(x − 4) ≠ 0 ⇒ x ≠ 1 i x ≠ 4
"Mianownik > 0" −− chyba nie
1 maj 13:48
M4ciek:
Kompromituje się no cóż

może pójdę lektury poczytać
1 maj 13:53