WALEC
AMELIA: prosze o pomoc z zadaniem .Obwod podstawy walca
ada: prosze o pomoc Obwod podstawy walca ma dlugosc 30pi cm, zas przekatna przekroju
osiowego d tworzy z wysokoscia (tworzac) walca kat 60 stopni. Oblicz objetosc i pole
powieszchni calkowitej tego walca .Wykonaj odpowiedni rysunek. jak to sie robiiiii
26 lut 12:42
Eta:
Rysunek narysuj sama!( potrafisz narysować ten walec)
Ob podstawy = 2πr r - promień podstawy walca
więc: 2πr =30π to r = 15 cm
teraz z funkcji tryg.;
H/ 2r = ctg60o ctg60o = √3 /3 2r --- długość podst. przekroju
więc ;
H= 2r * ctg60o to H= 30*√3/3 cm
więc; H= 10√3 cm
V = πr2 *H V= 225* 10√3 *π
to V= 2250 π cm3
Pc = 2πr( H +r) = 30π( 10√3 +15)
Pc = 150π( 2√3+3) cm2
26 lut 17:30