POMOC
saguaro: wzór na x gdy Δ=0
to jest x= −b/−2a ? czy −b/2a
zawsze mi się wydawało, że jak znak − jest na środku to zarówno mianownik jak i licznik mają
znak
minus.
1 maj 13:15
1 maj 13:16
Kejt:
tak naprawdę bierzesz dowolny wzór, na x
1 lub x
2 tylko za deltę podstawiasz zero..bo
√0=0
1 maj 13:16
Aldo: | | −b | |
w konsekwencji porpawny zapis to : |
| |
| | 2a | |
1 maj 13:16
saguaro: i teraz laickie pytanie
Wszystko się tak robi?
gdy mam −xy to podczas podstawiania tylko x podstawić jak −x, a y normalnie, tak?
1 maj 13:19
O_o: | | b | |
mozesz nawet napisac x = |
| i na to samo wyjdzie |
| | −2a | |
1 maj 13:20
saguaro: no tak, czyli wychodzi na to, że albo licznik albo mianownik ma zmieniany znak.
1 maj 13:25