W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym kąt nachylenia krótszej przekątnej do płaszczyzny
podstawy jest równy 30o. Wiedząc, że objętość graniastosłupa jest równa 12√3, oblicz
długość krótszej przekątnej.
Rysunek mojego autorstwa i chyba poprawnie oznaczone?
V=Pp*h
V=12√3
12√3=Pp*h
Podstawa to sześciokąt foremny czyli 6 trójkątów równobocznych:
| a2√3 | ||
Pp=6* | ||
| 4 |
| a2√3 | ||
12√3=6* | *h |*4 | |
| 4 |
| √3 | ||
2a= | x | *2 | |
| 2 |
| 4√3a | ||
x= | ||
| 3 |
| 4√3a | 2√3a | |||
h=0,5 * | = | |||
| 3 | 3 |
| 2√3a | ||
8=a2* | | *3 | |
| 3 |
| 24 | ||
a3= | ||
| 2√3 |
zielone − krótsza przekątna
niebieskie − dłuższa przekątna
mam nadzieję, że jasne..