Rozwiąż nierówność
Nie jestem mądry: x
4−3x
3−6x
2+28x−24 ≤ 0
1 maj 12:55
1 maj 12:57
czlowiek_pytanie: nie ma jakiejs lepszej metody? bo ta to troche czasu zajmuje
1 maj 12:59
stokrotka: w takim przypadku jak ten powyżej to ja innej nie znam... właśnie, może ktoś zna

?
1 maj 13:00
1 maj 13:03
stokrotka: ja Hornera nienawidzę ; ) kiedyś się tego uczyłam,ale juz nie pamietam

i wole jednak
"tradycyjne" metody
1 maj 13:05
Kejt: =(x−2)
3(x+3)
1 maj 13:08
M4ciek:
Kejt zdążyła wymyśleć to też dobra metoda
1 maj 13:08
Artas: −3x2−5x>−2
1 maj 13:19
roman: a to jest na podstawie >?
1 maj 13:59
Godzio:
x4 − 3x3 − 6x2 + 28x − 24 ≤ 0 −− rozszerzenie
−3x2 − 5x > − 2 −− podstawa
1 maj 14:00
Kejt: to twierdzenie chyba było na rozszerzeniu..schemat Hornera też..
1 maj 14:00
Godzio:
Zacznijmy od tego, że dzielenie wielomianów jest na rozszerzeniu

Na podstawie jest tylko
grupowanie :
1 maj 14:04
roman: dzięki
1 maj 15:03
igor: mam pytanie do tego zadania
mianowicie znalazłem pierwiastek dla którego przy dzieleniu nie ma reszty jest to 2
i podzieliłem przez dwumian (x−2)
i otrzymałem nastepujaca nierówność
(x 3 − x 2 − 8 x +12) (x − 2 ) ≤ 0
i nie wiem co dalej z tym zrobić
1 maj 16:10
Kejt: zastosuj to jeszcze raz, podstaw do pierwszego nawiasu za 'x' 2..powinno Ci wyjść zero..
1 maj 16:11
igor: wychodzi 0 z pierwszego nawiasu po wstawieniu 2 ale w takim razie jakie jest rozwiazanie tego
rownania?
1 maj 16:22
Kejt: napisałam kilka postów wyżej..
to równanie da się sprowadzić do postaci:
(x−2)3(x+3)=0
x−2=0 v x+3=0
xIII=2 v xI=−3
1 maj 16:28