Zadanie brzmi:
Kąt ptzy wierzchołku C trójkąt ABC jest prosty. Na przedłużeniu przeciwprostokątnej odmierzono
za punktem B odcinek BD ( B leży między A i D) o długości równej długości przyprostokątnej
| 35 | ||
BC. Wyznacz długość odcinka CD , jeśli wiadomo że |BC| = | , |AC| = 40 . | |
| 3 |
| 35 | ||
|BC| = | ||
| 3 |
| 125 | ||
Obliczyłam że c= | ||
| 3 |
| 7 | ||
cos β = | ||
| 25 |
| 7 | ||
czyli cos (180o −β) = − | ||
| 25 |
Przepraszam że nie zrobiłam rysunków ale nie umiem tu
| 35 | 125 | |||
|AB|2 = ( | )2 + 402 ⇒ |AB| = | |||
| 3 | 3 |
| 35 | 7 | ||||||||||
cosβ = | = | = | ||||||||||
| 125 | 25 |
| 7 | ||
cos(180 − β) = − | ||
| 25 |
| 35 | 35 | 35 | 7 | |||||
( | )2 + ( | )2 + 2 * ( | )2 * | = x2 | ||||
| 3 | 3 | 3 | 25 |
| 3136 | ||
x2 = | ||
| 9 |
| 56 | ||
x = | ||
| 3 |
dziękuję bardzo