równanie cos^2 x -sinx=1 dla x∊<0, 2π >jest spełnione przez liczbę -π,-π/2 ,- 2π
pieczarka: cos2 x− sinx=1
1 maj 12:42
Godzio:
cos2x = 1 − sin2x
podstaw i sinx = t
1 maj 12:43
pieczarka: dziękuje bardzo i mam jeszcze jedno pytanie:
czyli 1− sin2x − sinx−1 =o
−sin2x− sinx=0
−t2−t=0 i delta = 5 i później licze pierwiastki?
1 maj 12:48
Godzio:
Chyba źle deltę policzyłaś, a nie łatwiej by było wyłączyć t przed nawias ?
−t2 − t = 0
−t(t + 1) = 0
I tutaj od razu widać: t = 0 lub t = −1
1 maj 12:51
pieczarka: łatwiej

dzięki wielkie
1 maj 12:52