wielomiany
marzenka: mam równanie (x−3)(x−2)(x2+5)=0
i wiem z tresci zadania,ze to 3 jest rozwiazaniem zadania. w odpowiedzi jest ze oprocz 3
jeszcze jest '2'. wiec wszystko ok, tylko dlaczego jeszcze rozwiazaniem nie jest √5 i −√5
?
1 maj 12:32
Nie jestem mądry: bo
x2≠−5
1 maj 12:34
Kejt: dlatego, że:
x2+5=0
x2=−5
nie ma takiej liczby rzeczywistej, która po podniesieniu do kwadratu dałaby liczbę ujemną.
miałabyś rację, gdyby:
x2−5=0
wtedy:
x2=5
x=√5 v x=−√5
1 maj 12:34
luk18: Ponieważ wzór wygląda tak (a+b)(a−b)=a2 − b2 a nie a2+b2 ← jak masz pomiędzy tym plus
to nie da się rozłożyć
1 maj 12:35
MRCN: gdyby na koncu bylo x
2−5, wtedy te liczby byłyby miejscami zerowymi

delta ujemna w tym
przypadku po prostu
1 maj 12:35
marzenka: ok, dzieki widze blad
1 maj 12:36