sieczna okrąg
Michał: W okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD przecinające się w punkcie S. Wiedząc ze |AS|=6,
|SB|=10 i |CD|=19 oblicz długości odcinków CS i SD
Wiem jakie jest rozwiązanie, ale go nie rozumiem

Dlaczego |CD| = |CS| + |SD|

Jak dla mnie to powinno być |CS| = 19 + |SD|
Chyba źle sobie to wyobrażam − może ktoś rysunek zrobić, byłbym bardzo wdzięczny
Klaudia:

Jak widzisz na rysuku są dwie cięciwy przecinające się w punkcie "S"(zaznaczone czerwoną
kropką). Odcinek CD dzieli punkt S, to znaczy, że po dodaniu odcinków CS(poprowadzony od
punktu C do punktu S) i SD(poprowadzony od punktu S do punktu D) otrzymamy długość odcinka CD.
Przepraszam za tą wystającą kreskę− dla ścisłości cięciwa łączy jedynie dwa punkty na okręgu.