ttryg
plum: | | 1 | | 1 | |
oblicz miary katow ostrych α i β wiedząc że sin(α−β) − |
| i cos (α+β) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 12:09
PanCogito: | | 1 | |
sin(α−β) = |
| ⇒ sin(α−β) = sin30 ⇒ α−β = 30
|
| | 2 | |
| | 1 | |
cos(α+β) = |
| ⇒ cos(α+β) = cos60 ⇒ α+β = 60
|
| | 2 | |
Dokończ
1 maj 12:13
plum: a cos takiego
suma kwadratów sinusów miar wszystkich kątów wewnętrznych jest równa 2

1 maj 12:15
plum: ... w trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i β
1 maj 12:15
plum: a juz wiem
1 maj 12:16
plum: sinus α + sin90 +sin90−α oczywisice wsyztskiedo kwadratu 90−α daje cosα to jest 1 i sin90 jest
jeden
1 maj 12:17