blabla
Chromosom: Dlaczego
| 2t2+4t | | t2+2t | |
| = |
| ? |
| (2+2t)2 | | 2(t+1)2 | |
Moim zdaniem to nie jest równe.
1 maj 11:47
Pablo: Wyciągnij po lewej stronie dwójkę przed nawias w obu

.
1 maj 11:51
Chromosom: No z tym na dole to muszę raczej
√2 wyciągnąć:
| 2(t2+2t) | | √2(t2+2t) | |
| = |
| |
| √2(t+1)2 | | (t+1)2 | |
I teraz jest dobrze, a nie tak jak oni napisali....
1 maj 11:54
Grześ: o Jaaa...

jak wyciągasz dwójkę z kwadratu to masz 2
2, a nie 2...
1 maj 11:55
Grześ: chodzi o ten wzór:
(a*b)2=a2*b2
Tutaj a=2, b=t+1
1 maj 11:56
Pablo: Fakt, przepraszam za błąd

.
1 maj 11:56
Nie jestem mądry: (2+2t)2 można zapisać jako (2+2t)(2+2t)
wyciągasz dwójki przed nawias i otrzymasz 2(t+1)2(t+1)= 4(t+1)2
1 maj 11:56
Chromosom: Aha dobra i teraz wyjdzie
1 maj 11:57
Sweger: To jest sobie równe. weź sobie wymnóż na "krzyż" i zobaczysz ze wszystko się ładnie skraca aż
do tożsamości. więc strona lewa i prawa są sobie równe
1 maj 12:01