...
michał: Uzasadnij że:
(a
2+b
2)(c
2+d
2) = (ac + bd)
2 , to ad= bc
jak to zrobić bo nie mam pojęcia
1 maj 11:29
Murzynek: powymnazac i poupraszczac? zreszta zaraz sam spróbuję..
1 maj 11:37
Grześ: tak wystarczy powymnażać, skrócić co nieco, przenieść na jedną stronę
1 maj 11:40
michał: ale jak bo nie czaje
1 maj 11:43
Murzynek: z ciekawosci sie spytam, są tutaj jeszcze maturzysci, oprócz mnie?
1 maj 11:43
stokrotka: są są
1 maj 11:46
dodi: tak
1 maj 11:46
Pablo: a
2c
2 + a
2d
2 + b
2c
2 + b
2d
2 = a
2c
2 + b
2d
2 + 2abcd
a
2d
2 − 2acbd + b
2c
2 = 0
(ad − bc )
2 = 0
ad = bc
Rozwiązywałem z nauczycielem, więc powinno być dobrze

.
1 maj 11:46
michał: jesli są to może by mi ktoś pomógł,bo sobie nie daje z tym rady
1 maj 11:48
michał: dzięki Pablo
1 maj 11:48
michał: a to jets zastasowanu jakis wzor skróconego mnożenia
1 maj 11:50
stokrotka: masz bardzo ladne rozwiaznie powyżej

wystarczylo to tylko rozpisac... i to MUSI byc sobie
rowne.. inaczej
a
2d
2 + b
2c
2 ≠ 2 acbd
1 maj 11:50
stokrotka: (ac + bd)2 to wzor skróconego mnożenia .... (a+b)2= a2 + 2ab + b2 , ktora klasa?
1 maj 11:51
Murzynek: (a2+b2)(c2+d2) = (ac + bd)2
a2c2 + b2c2 +a2d2 + b2d2 = a2c2 + 2abcd + b2d2
dalej skracamy wyrazy podobne po obu stronach
a2d2 + b2c2 = 2abcd
przenosimy na jedna stronę
a2d2 − 2abcd + b2c2 = 0
zauwazamy wzor skroconego mnozenia
(ad − bc)2 = 0
dalej pierwiastkujemy, przenosimy bd na prawą strone i dostajemy
ad = bc
1 maj 11:56