Równanie stopnia trzeciego
Nie jestem mądry: Rozwiąż równanie:
x3−5x2+2x+2
1 maj 11:21
Zimny: x=1 jest pierwiastkiem
1 maj 11:24
Nie jestem mądry: Ale mógłbyś to rozpisać ? Nie bardzo wiem jak to rozwiązać czy rozłożyć na czynniki
1 maj 11:26
stokrotka: dzielisz x
3−5x
2+2x+2 na (x−1)
1 maj 11:28
M4ciek:
Nie trzeba być mądrym ,żeby to zrobić

Ja nie jestem a umiem
1 maj 11:29
stokrotka: mądrość to szerokie pojęcie
Ma4ciek
1 maj 11:30
M4ciek:
x
3 − 5x
2 + 2x + 2 = 0
W(1) = 1 − 5 + 2 + 2 = 0
(x
3 − 5x
2 + 2x + 2) = (x
2 − 4x − 2)*(x − 1)
(x
2 − 4x − 2)*(x − 1) = 0
Δ = ...
x
1 = ... v x
2 = ... v x = 1
1 maj 11:33
Nie jestem mądry: Niemała mądrość mądrze mówić, lecz największa − mądrze czynić. Dzięki M4ciek
1 maj 11:38
saguaro: Mam pytanie, dlaczego nie można tego tak wykonać?
x3 − 5x2 + 2x + 2 = 0
x2(x−5)+2(x+2)
(x2+2)(x−5)(x+2)
x=5 x=−2
1 maj 11:45
Nie jestem mądry: Bo żeby zrobić tak jak chcesz w nawiasach mają być takie same wyrażenia
1 maj 11:47
Nie jestem mądry: Zresztą po przemnażaj te nawiasy co otrzymałeś i sam zobaczysz że nie wyjdzie ci
x3−5x2+2x+2
1 maj 11:49
saguaro: sorry, miało być tak:
x2(x−5)+2(x+1)=0
(x2+2)(x−5)(x+1)
1 maj 11:52
M4ciek:
Saguaro wymnóż to wszystko i zobacz czy będziesz miał dalej to samo co na początku
1 maj 11:56
tom215: M4ciek czy pierwiastkami tego równania to x=2+
√6 lub x= 2−
√6 lub x=1
1 maj 11:59
Nie jestem mądry: tak
1 maj 12:01
M4ciek:
Δ = 16 − 4*1*(−2) = 16 + 8 = 24
√Δ =
√24 = 2
√6
1 maj 12:05