wielomiany
marzenka: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q okreslony wzorem
( Q x) = x4 + x3−x−1 wynosi x3 + x2 + x +2 . Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x)
przez x2 −1.
1 maj 10:41
marzenka:
1 maj 11:13
Grześ: Ja zaraz zapiszę rozwiązanie
1 maj 11:20
marzenka: dzieki
1 maj 11:22
marzenka: and

?
1 maj 11:31
Grześ: Tak więc z warunków w zadaniu zapisujemy wielomian:
W(x)=H(x)*Q(x)+R(x)
H(x) jest pewnym nieznanym wielomianem, lecz nie musimy znać go

Q(x) − wielomian, przez który dzielimy
R(x) − otrzymana reszta
Najpierw znajdźmy miejsca zerowe wielomianu Q(x):
Q(x)=x
4+x
3−x−1, grupujemy:
x
3(x+1)−(x+1)=(x
3−1)(x+1)=(x−1)(x+1)(x
2+x+1), więc zapiszmy teraz wielomian W(x):
W(x)=H(x)*(x−1)(x+1)(x2+x+1)+(x3+x2+x+2).
Teraz w zadaniu mamy określone, że musimy wyznaczyć reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez
(x
2−1)
Zapiszmy wielomian W(x) na drugi sposób:
W(x)=G(x)*(x
2−1)+ax+b
Dlaczego wpisałem ax+b

Bo reszta z dzielenia przez wielomian n−tego stopnia jest conajmniej o
jeden stopień niższa. Taka mała dygresja

Rozpiszmy nawias:
W(x)=G(x)*(x−1)(x+1)+ax+b
Zapiszmy jeszcze raz pierwszą formę wielomianu:
W(x)=H(x)*(x−1)(x+1)(x2+x+1)+(x3+x2+x+2)
Od razu widać, że powtarzają się nawiasy (x−1) i (x+1), więc dla uproszczenia musimy policzyć:
W(1)=G(1)*(1−1)(1+1)+a*1+b=
a+b
W(−1)=G(−1)*(−1−1)(−1+1)+a*(−1)+b=
−a+b, oraz z drugiego wielomianu:
W(1)=H(1)*(1−1)(1+1)(1
2+1+1)+(1
3+1
2+1+2)=
5
W(−1)=H(−1)*(−1−1)(−1+1)((−1)
2−1+1)+((−1)
3+(−1)
2−1+2)=
1, czyli teraz porównujemy:
a+b=5
−a+b=1
−−−−−−−−−
2b=6 więc b=3, a stąd: a=2
a=2
b=3
Reszta wynosi 2x+3
1 maj 11:32
marzenka: czemu musielismy porownywac te obie reszty

dlatego bo jedno i drugie jest rowne w(x)

bardzo czytelnie rozpisane zadanie dziekuje
1 maj 11:40
Grześ: Wielomian W(x) został zapisany na dwa sposoby

Te wartości są po prostu równe, bo to ciągle ten sam wielomian, tylko zapisany względem innego
dzielenia
1 maj 11:41
marzenka: niby tak ale czemu jego reszta musi byc rowna? chyba rozumiem

dzieki jeszcze raz
1 maj 11:43
Grześ: nie Reszta, w którym miejscu porównałem reszty

Ja porównałem wartości
1 maj 11:45
marzynka: niby tak,ale tam wyszlo zero i to tak jakbys reszty porownywal
1 maj 11:47
Grześ: No blisko blisko, dlatego te wartości się bierze, bo nie znamy wielomianu G(x) oraz H(x), a
wtedy się one "zerują"
Rozumiem o co Ci chodzi, a dokładniej, uściślę, że porównałem wartości tych reszt dla 1 oraz
−1, ale nie konkretnie reszty
1 maj 11:50
marzenka: ok, dziekuje jeszcze raz
1 maj 11:53
Grześ: spoko, proszę bardzo
1 maj 11:54
romanooo: żeby było szybciej wystarczy tą resztę podzielić przez x2−1 i reszta z dzielenia będzie
odpowiedzią...
1 maj 12:23
marzenka: dlaczego tak? skad to sie bierze? z czego wynika?
1 maj 12:30