Funkcja wykładnicza
Marcel: | | 2−x | |
Funkcja f(x)= |
| przyjmuje wartości ujemne wtedy i tyko wtedy, gdy x<−5 lub x>2. |
| | x+b | |
Wyznacz b.
Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku metody rozwiązywania.
Dziękuję.
1 maj 09:38
think:

do badania dodatniości/ujemności wyrażenia wymiernego stosuje się taki myk, że przedstawia się
w postaci iloczynu znaku to nie zmienia

czyli kiedy (2 − x)(x + b) da nam taką parabolę?
1 maj 10:01
Marcel: No tak, zgadza się. Ale co dalej?
1 maj 10:06
think: potrafisz z rysunku paraboli zapisać wzór jej funkcji w postaci iloczynowej?
1 maj 10:08
Marcel: f(x)=−(x+5)(x−2)<0
1 maj 10:14
think: dokładnie teraz wciągnij ten minus sprzed nawiasów do nawiasu z (x − 2) i zostaje Ci tylko
odczytać z tego ile wynosi b
1 maj 10:15
Marcel: f(x)=(x+5)(−x+2)<0
czyli (x+b)(2−x)=(x+5)(2−x)
x+b=x+5
b=5
Rzeczywiście...dzięki!
Pozdr
1 maj 10:21
think: ano proszę
1 maj 10:24