zadanie z parametrem
Igor: Wyznacz wszystkie wartości parametrów n, dla których równanie 3x2 + x + 2n = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste takie, że iloczyn ich kwadratów jest większy od n2 – 10
1 maj 00:55
Godzio:
| ⎧ | Δ > 0 | |
| ⎩ | x12 * x22 > n2 − 10 |
|
| | 1 | |
Δ = 1 − 24n > 0 ⇒ 24n < 1 ⇒ n < |
| |
| | 24 | |
| | 2n | | 4n2 | |
x12 * x22 = (x1x2)2 = ( |
| )2 = |
| > n2 − 10 / * 9 |
| | 3 | | 9 | |
4n
2 > 9n
2 − 90
90 < 5n
2
n
2 > 18
n ∊ (−
∞,−3
√2) U (3
√2,
∞)
Odp: n ∊ (−
∞,−3
√2)
1 maj 01:13
1 maj 01:16
Igor: Godzio wydaje mi sie że pomysliłeś znaki tutaj
4n2 > 9n2 − 90
90 < 5n2
1 maj 01:21
Godzio: Ano pomyliłem, popraw i będzie git
1 maj 01:27