wartość x i y współćzynników wielomianu
Igor: Wyznacz wartości x i y współczynników wielomianu W(z) = z4 + xz2 + yz – 12 wiedząc, że W(1)=2
oraz, że reszta z dzielenia W(z) przez (z + 2) jest równa 1.
1 maj 00:15
romanooo: z3−2z2+(x+4)z+(2x+y+8)
_________________
(z4+xz2+yz−12):(z+2)
−z4 −2z3
−−−−−−−−−−−
−2z3+xz2+yz−12
2z3 + 4z2
−−−−−−−−−−−
(x+4)z2+yz−12
−(x+4)z2 − (2x+8)z
−−−−−−−−−−−−−−
(2x+8+y)z −12
−(2x+y+8)z −(4x+2y+16)
−−−−−−−−−−−−−−−−
−x−2y−16−12 = R(x) = 1
−x−2y−28=1
1+x+y−12=2
....
1 maj 00:38
;): romanooo a nie łatwiej było zrobić
W(1) = 2
W(−2) = 1
1 + x + y − 12 = 2
16 + 4x − 2y − 12 = 1
?
1 maj 00:42