Zbiory
Gabryś: Niech A i B oznaczają zdarzenia losowe, takie, ze A,B należą do omegi. Oblicz P(A' U B) wiedząc
ze P(A)=1/5, P(B')=2/3. P(B/A')=1/4
Proszę o jak najdokładniejsze wytłumaczenie.
Dziękuję
30 kwi 21:56
30 kwi 22:46
Marcel: Podłączam się
1 maj 09:29
Natalia: macie do tego odpowiedz?
1 maj 10:09
Gabryś: Niestety nie. A Tobie, Natalio, wyszło coś?
1 maj 10:23
Natalia: tzn probuje cos zrobic ale do mojego pomyslu nie sa potrzebne dane te ktore sa w zadaniu podane
i jak juz licze wychdozi mi sprzecznosc
1 maj 10:37
Natalia:

takie zadania zawsze trzeba robić z rysunkiem
najpeirw zaznaczamy zbiór A' (czarne kreski) potem zbiór B (niebieskie kreski)
1 maj 10:41
Gabryś: To na podstawie rysunku będzie:
P(A'UB)=P(A')+P(AiloczynB)

Można zapisać P(AiloczynB) jakoś przy użyciu A' albo jakiejś różnicy
1 maj 10:45
Michał: Ja się postaram to pokazać

Na początku musisz zauważyć, że:
P(B/A') = P(B) − P(A'∩B)
| | 5 | |
Z tego liczysz P(A'∩B) = |
| |
| | 12 | |
P(A'∪B) = P(A') + P(B) − P(A'∩B)
I tu niestety wychodzi >1, więc chyba dane są złe
1 maj 10:53
Natalia: na to by wychdoziło że tak będzie
wlasnie jakbys sobie na osbenj kartce narysowal zbio ktory masz podany w zad czuli P(B−A') to
bys zobaczyl ze to jest to samo co P(A∩B) tyle ze wtedy w bliczeniach wychdozi:
P(A'∪B)=P(A')+P(B−A')= 4/5+1/4=21/20 czyli ponad 1 a nie powinno wyjsc ponad jeden
1 maj 10:54
Michał: Mi wyszło tyle samo, wiec w tym zadaniu faktycznie musi być błąd
1 maj 10:59