matematykaszkolna.pl
Zbiory Gabryś: Niech A i B oznaczają zdarzenia losowe, takie, ze A,B należą do omegi. Oblicz P(A' U B) wiedząc ze P(A)=1/5, P(B')=2/3. P(B/A')=1/4 Proszę o jak najdokładniejsze wytłumaczenie. Dziękuję
30 kwi 21:56
30 kwi 22:46
Marcel: Podłączam się
1 maj 09:29
Natalia: macie do tego odpowiedz?
1 maj 10:09
Gabryś: Niestety nie. A Tobie, Natalio, wyszło coś?
1 maj 10:23
Natalia: tzn probuje cos zrobic ale do mojego pomyslu nie sa potrzebne dane te ktore sa w zadaniu podane i jak juz licze wychdozi mi sprzecznosc
1 maj 10:37
Natalia: rysunektakie zadania zawsze trzeba robić z rysunkiem najpeirw zaznaczamy zbiór A' (czarne kreski) potem zbiór B (niebieskie kreski)
1 maj 10:41
Gabryś: To na podstawie rysunku będzie: P(A'UB)=P(A')+P(AiloczynB) Można zapisać P(AiloczynB) jakoś przy użyciu A' albo jakiejś różnicy
1 maj 10:45
Michał: Ja się postaram to pokazać emotka Na początku musisz zauważyć, że: P(B/A') = P(B) − P(A'∩B)
 5 
Z tego liczysz P(A'∩B) =

12 
 4 
P(A') = 1−P(A) =

5 
P(A'∪B) = P(A') + P(B) − P(A'∩B) I tu niestety wychodzi >1, więc chyba dane są złeemotka
1 maj 10:53
Natalia: na to by wychdoziło że tak będzie wlasnie jakbys sobie na osbenj kartce narysowal zbio ktory masz podany w zad czuli P(B−A') to bys zobaczyl ze to jest to samo co P(A∩B) tyle ze wtedy w bliczeniach wychdozi: P(A'∪B)=P(A')+P(B−A')= 4/5+1/4=21/20 czyli ponad 1 a nie powinno wyjsc ponad jeden
1 maj 10:54
Michał: Mi wyszło tyle samo, wiec w tym zadaniu faktycznie musi być błąd
1 maj 10:59