vbcvb
Maturzystka: Prosta o rownaniu: y=−2x+(3m+3) przecina w ukladzie wspolrzednych os OY w punkcie (0,2) Oblicz
m.
30 kwi 21:42
PanCogito: Pod x podstawiasz 0 a pod y podstawiasz 2 i masz :
2 = −2*0+(3m+3)
Za pare dni matura a to jest podstawa
30 kwi 21:47
Maturzystka: ehh.... juz chyba ze stresu wszystko zapominam
30 kwi 22:02
Grzesiek : Patrzysz na punkt (0,2) i podstawiasz do swojej funkcji jako X I Y
więc:
2= −2*0 + (3m + 3)
2= 0 + 3m + 3
2 − 3 = 3m
−1 = 3m / :3
− 13 = m
więc finalny wzór funkcji wychodzi tak :
y= −2x + 2
Tak na moje oko wychodzi, życzę powodzenia na maturze
30 kwi 22:02
Maturzystka: A gdyby bylo ze przecina os OX?
30 kwi 22:02
MIKOŁAJEK: m=−13
30 kwi 22:03
MIKOŁAJEK: matematyka jest logiczna, zastanów się.
byłyby np punkty (2,0)
to podstawiasz pod x=2, y=0.
30 kwi 22:04
Maturzystka: w przypadku osi OX tak samo odstawiam?
30 kwi 22:05
Grzesiek : tak samo ponieważ tworzysz funkcję przechodzącą przez dany punkt, a zasada o ile mi wiadomo
jest taka sama.
30 kwi 22:06
MIKOŁAJEK: wystarczy sobie wyobrazić parabolę, a najlepiej ją narysować. Wtenczas wszystko będzie jasne.
30 kwi 22:09
roman: Grzesiek powiedz jak wyliczyłes ten Twój finalny wzór
30 kwi 22:28
roman: aha ok wiem
30 kwi 22:29