??
Maturzystka: Jak obliczyc wierzcholek funkcji kwadratowej f(x)= −3x
2+3

?
30 kwi 21:41
Mordo: 3 jest wierzchołkiem ta trójka (+3)
30 kwi 21:50
PanCogito: Masz to w tablicach w maturalnych
30 kwi 21:50
Rivi: To powodzenia na maturze
30 kwi 21:51
Maciuś: wzory sa na wierzcholek −b/2a i −Δ/4a
30 kwi 21:53
MIKOŁAJEK: Wx=−36=−12
Wy=−2112=−134
30 kwi 21:56
30 kwi 21:59
MIKOŁAJEK: Bój sie! Ja też się boje

Maturzysta
30 kwi 22:04
Maturzystka: Hah, dziekuje za wsparcie

podstawa czy rozszerzenie?
30 kwi 22:05
PanCogito: A co jeszcze zdajecie ?
30 kwi 22:05
MIKOŁAJEK: Podstawa
zdaję jeszcze WOS rozszerzony
30 kwi 22:09
Maturzystka: Polski, niemiecki rozsz. i historia
30 kwi 22:09
Maturzystka: Czyli humanista, tak jak i ja
30 kwi 22:10
PanCogito: Ja zdaję rozszerzoną matmę i podstawę z fizyki
30 kwi 22:17
ICSP: Mikołajek i masz się czego bać.
30 kwi 22:32
ICSP: −3x
2 + 3
x
w = 0
y
w = 3
Dzisiaj ciągle poprawiam

30 kwi 22:33
MIKOŁAJEK: wzór na p:
−b2a czyli jest −b przez −2a
czyli
−3 przez 6
wyjaśnij proszę bo może coś jeszcze zaskoczy na właściwe tory
30 kwi 22:39
30 kwi 22:43
30 kwi 22:44
tom215: czy yw nie powinna być czasem 2?
30 kwi 22:44
ICSP: y = ax
2 + bx + c
y = −3x
2 + 0x + 3
a = −3
b = 0
c = 3
y
w = 0*3 + 3 = 3(bo przecież f(x
w) = y
w)
30 kwi 22:47
tom215: Δ= b
2 − 4ac
Δ= 0
2 −4*(−3)*3
Δ= 24
q=2
czyli y
w = 2
30 kwi 22:47
MIKOŁAJEK: no to w takim razie
−3−6=12
czy nie?
30 kwi 22:48
ICSP: Δ = −36 a nie −24
30 kwi 22:48
tom215: aaa jużwiem gdzie mam bład
4*3*3 to 36 a nie 24 ale tym sposobem i tak by wyszło tylko dłuzej sie liczy
30 kwi 22:48
MIKOŁAJEK: Jezus Chrystus!
tam jest 3 a nie 3x
wszystko jasne
30 kwi 22:49