W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości : |BC|=9, |CA|=12. Na boku AB
wybrano punkt D, taki że odcinki BC i CD mają równe długości. Oblicz długość odcinka AD.
Ja to zadanie zrobiłam z twierdzenia cosinusów.
Na początku z tw. pitagorasa obliczam |AB|=15. zał: x<15.
Teraz skoro mam podane wszystkie długości boków to korzystając z twierdzenia cosinusów obliczam
kąt α.
Z tw. cosinówsów dla ΔABC
92=122+152−2*12*15*cosα
81=144+225−360cosα
| 288 | |
=cosα | |
| 360 |
| 4 | ||
cosα= | ||
| 5 |
| 4 | ||
92=122+x2−2*12*x* | ||
| 5 |
| 96x | ||
81=144+x2− | ||
| 5 |
| 96x | ||
81−144=x2− | ||
| 5 |
Kochana gdyby Gustlik To zobaczył to miałby używanie
funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym są dużo prostsze
| b | ||
sinα = | ||
| c |
| a | ||
cosα = | ||
| c |
| a | ||
sinβ = | ||
| c |
| b | ||
cosβ = | ||
| c |
| y | 9 | ||
= | ⇒ y = 5,4 | ||
| 9 | 15 |
Dziękuję Bogdanie za mikroskopijne pod względem zajętej powierzchni rozwiązanie. Postaram
się je zapamiętać, bo na maturze szkoda troszkę czasu na moje obliczenia.
Nie zapominam również o Tobie Think − również dziękuję za Twoje rozwiązanie
Pozdrawiam