;/////////
matematyka ;/: Na okręgu o promieniu 2cm opisano trapez którego ramiona mają dł 5 cm i 7 cm. oblicz pole i
obwód trapezu...
30 kwi 20:58
matematyka ;/: ?
30 kwi 21:07
PanCogito:

c = 7
d = 5
Korzystam z twirdzenia o okręgu wpisany w czworokąt
a+b = c+d ⇒ a+b = 12
L = a+b+c+d = 12+12 = 24
P = 0.5*(a+b)*2*r = 6*2*4 = 48
30 kwi 21:07
Matt: Staaary, co to za twierdzenie!? Opowiedz o nim więcej ;>
30 kwi 21:08
luk18: Które twierdzenie? Na obwód jest w tablicach − spójrz a na pole... Twierdzenia nie ma, po
prostu tak się robi takie zadanie.
30 kwi 21:11
Matt: Skąd on wiedział że a+b=c+d ?
30 kwi 21:13
30 kwi 21:14
luk18: No jest takie twierdzenie. W tablicach sprawdź, bardzo ważne jeśli chodzi o maturę rozszerzoną,
często jest potrzebne do zrobienia zadania.
30 kwi 21:14
Matt: O.o
Kurcze, za kilka dni matura a ja 1 raz to widzę. Dzięki za uświadomienie!

xd
30 kwi 21:15
think: Matt.... jeśli a+b ≠ c + d to nie można wpisać okręgu w taki czworokąt. To jest własność
czworokątów w które da się wpisać okrąg i powinieneś mieć to na samym wstępie do rozdziału do
zadań tego typu...
30 kwi 21:15
matematyka ;/: dzięki a to oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego opisanego naokręgu o promieniu 4 cm,
jeśli jedna podstawa jest o 12 dłuższa od drugiej
30 kwi 21:18
Matt: Ta miałem. Chyba zarty mojego nauczyciela o Żydach. Które defacto były śmieszne heh. A skad
wiemy że a+b to nie bedzie np 8+4 ?
30 kwi 21:18
matematyka ;/: w pierwszym zadaniu pole mi wyszło 24 a nie 48
30 kwi 21:19
matematyka ;/: ktos to kuma?

ja niee
30 kwi 21:32
PanCogito: Dobrze Ci wyszło.
Tam powinno być : P= 0.5*(a+b)*2*r ⇒ P = 6*2*2 ⇒ P=24
30 kwi 21:36
matematyka ;/: dzięki

a do drugie..kompletnie nie wiem
dzięki za ten wzrór. dużo zrozumiałam
30 kwi 21:38
Maciuś: matt jezeli da sie w jakikolwiek czworokat wpisac kolo to musi zachodzic taka zaleznosc
30 kwi 21:42
matematyka ;/: a to zadanie
oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego opisanego naokręgu o promieniu 4 cm,
jeśli jedna podstawa jest o 12 dłuższa od drugiej
30 kwi 21:43
Maciuś: w tresci zadania jest ramiona a nie podstawy maja dlugosc kolejno 5 i 7
30 kwi 21:47
Maciuś: aa juz rozumiem swoj blad to nie istotne
30 kwi 21:48
PanCogito: Korzystam z twirdzenenia o czworokącie opisanym na okręgu
poczytja sobie o nim
30 kwi 21:48
Maciuś: wiem wiem myslalem ze pomyliles ramiona z podstawami . Ale to jest nie istotne jak podstawiasz
pod wzor na trapez bo a+b = cd a wzror to 1/2(a+b)h
30 kwi 21:49
Maciuś: c+d *
30 kwi 21:49
matematyka ;/: a co z tym 2 zadaniem?
30 kwi 21:55
Maciuś: matematyka identycznie

tylko tylko ze nie masz pelnych liczb

P= 1/2(a+b)*h ⇒ 1/2(x+x+12)*8
Obw=2*(x+x+12) = ?
30 kwi 21:58
matematyka ;/: ok
30 kwi 22:01
Maciuś:

y= x+12 b+a = x+y
30 kwi 22:01
MIKOŁAJEK: Zawsze można iść pewną i prostą drogą, ale nie zawsze jest na to czas
a mianowicie
Jeżeli r=2 to h trapezu opisanego na okręgu wynosi 4
i liczymy potem długości podstaw z pitagorasa i wartości trygonometrycznych.
30 kwi 22:26