zbiory
Fiorano: uzasadnij że:
| | 1 | |
P((A' U B) iloczyn z B)≥ |
| |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
jeżeli P(A')= |
| i P(B')= |
| |
| | 3 | | 2 | |
sry, nie wiem jak robi się znaczek "iloczyn, czyli część wspólna"

Dzięki za wytłumaczenie.
30 kwi 20:40
b.: zauważ, że
(A' U B) iloczyn z B = B
30 kwi 20:42
Fiorano: Do b.: a mógłbyś/mogłabyś rozpisać to na podanych liczbach
30 kwi 20:48
b.: P(B) = 1 − P(B')
30 kwi 20:58
Fiorano: tak, wiem
30 kwi 20:59
b.: no to już wystarczy
30 kwi 21:01
Fiorano: hmm, ale dalej tego nie czuję... rozrysowałem sobie te wzory i wydaje mi się, że:
P(A'UB)=P(A') + P(B) − P(A'iloczynB)
(A'iloczynB)=B\AiloczynB
30 kwi 21:04
Fiorano: Proszę o pomoc
30 kwi 21:53
b.: powtórzę: zauważ, że
(A' U B) iloczyn z B = B
1 maj 10:57
Fiorano: A nie przypadkiem:
(A'UB)∩B=B−(A∩B)
1 maj 11:26