Kombinatoryka-poziom rozszerzony
Maciek: W szufladzie znajdują sie skarpetki zielone i niebieskie. Zielone skarpetki są co najmniej
dwie, a niebieskich było dwa razy więcej niż zielonych. Z szuflady w sposób losowy wyciągnięto
jedną skarpetkę, odłożono i wyciągnięto kolejną. Prawdopodobieństwo, że wylosować w ten sposób
dwie skarpetki były koloru zielonego, jest o 13/33 mniejsze od prawdopodobieństwa, że
wyciągnięto dwie skarpetki innych kolorów. Oblicz ile było skarpetek było w szufladzie.
30 kwi 20:36
Eta:
12 skarpet : 4 zielone i 8 niebieskich
30 kwi 20:59
Maciek: Tak to wiem

Ale dlaczego tak?
30 kwi 21:01
Eta:
x −−− ilość skarpet zielonych, x ≥2
2x −−− ilość niebieskich
R−m: 3x skarpet
A= {(Z,Z)}
B= {(Z,N), ( N, Z)}
| | x | | 2x | | 2x | | x | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
|
|
| | 3x | | 3x−1 | | 3x | | 3x−1 | |
rozwiąż to równanie
otrzymasz x= 4 −−− zielone , 2x= 8 −− niebieskie
powodzenia w rachunkach
30 kwi 21:09
Eta:
jeszcze dodam: założenie x€ N+ , x≥2
30 kwi 21:12
Maciek: Nie kumam tego P(A) czemu tak?
1 maj 11:50