p
NATA: Dany jest trójkąt o bokach długośći 4 i 6 i kącie między nimi 120
o . wyznacz długości
promienia okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
Ładnie prosze o pomoc.
30 kwi 20:15
Maryjusz: Oblicz trzeci bok z tw. cosinusów, wtedy R obliczysz z tw. sinusów.
Oblicz pole tego trójkąta. P=a*b*sin120
Później podstaw do wzoru: P=r*p i oblicz r.
30 kwi 20:18
Artur: Maryjusz ten wzór P=rp obowiązuje do wszystkich wielokątów wypukłych tak?
30 kwi 20:19
Maryjusz: Tylko do trójkąta
30 kwi 20:20
Artur: A dziwne spotkałem się z tym ze do wszystkich...
Wypowiedź z forum
http://matma4u.pl
dla dowolnego wielokąta wypukłego mamy przy standardowych oznaczeniach
S=pr (pole=połowa obwodu . promień okręgu wpisanego)
30 kwi 20:23
b.: @Artur: jest prawdziwy dla wszystkich wielokątów, w które da się wpisać okrąg (r=promień tego
okręgu, p=połowa obwodu wielokąta).
Dowód jest bardzo prosty, dzielisz wielokąt na trójkąty promieniami o końcach w wierzchołkach
wielokąta, pole pojedynczego takiego trójkąta to połowa długości podstawy (tej, która jest
bokiem wielokąta) razy r (=wysokość), po zsumowaniu dostaje się ten wzór.
30 kwi 20:26
b.: uwaga: każdy wielokąt, w który da się wpisać okrąg, jest wypukły, ale nie na odwrót!
30 kwi 20:27
Maryjusz: Ja wiem, że do trójkąta, ale może macie racje
30 kwi 20:28
Artur: Dzięki b. warto wiedzieć!
30 kwi 20:31
NATA: a ten sinus 120o jak rozbic?
30 kwi 20:37
Artur: sin(90+30)=cos30
30 kwi 20:37
NATA: tzn cosinus

pomylilam sie

tak samo?
30 kwi 20:38
Maryjusz: lub sin(180−60)=sin60
30 kwi 20:39
Artur: cos(90+30)= − sin 30
30 kwi 20:39