matematykaszkolna.pl
wykaż Joanna: W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną kąta C, a następnie narysowano prostą m prostopadłą do tej dwusiecznej, która przecięła boki AC i BC trójkąta odpowiednio w punktach E i F. Wykaż, że trójkat EFC jest równoramienny.
30 kwi 19:54
Joanna: rysunek
30 kwi 19:56
Joanna: rysunekPróbowałam zrobić tak: dla trójkąta ABC: 2α + 2β + 2γ = 180o dla trójkąta CEF: 2α + β + γ = 180o Chciałam podstawić: 2α + β + γ = 2α + 2β + 2γ 2β − β = −2γ + γ β = −γ Wiem, że to głupota ale nie wiem gdzie błąd jestemotka
30 kwi 19:59
Joanna: Pomoże ktoś?
30 kwi 20:10
PanCogito: rysunekKąty przy podstawie są takie same więc trójkąt jest równoramienny
30 kwi 20:17
Joanna: Coś więcej? Bo raczej to nie starczy nauczycielowi.
30 kwi 20:21
Joanna: Pomocy
30 kwi 20:25
Maryjusz: Musi mu to wystarczyć.
30 kwi 20:30
Maciuś: PanCogito nic nie wykazales tym stwierdzeniememotka
Joanna: Ale to jest aż za proste emotka
Joanna: Jak nic nie wykazał?
30 kwi 20:37
Joanna: Dwusieczna dzieli na dwa równe kąty, ∡C początkowo miało 2α po puszczeniu dwusiecznej, zostało po jednej stronie jedno α i po drugiej stronie drugie α. Patrząc na to, że tam jest kąt prosty więc po dwóch stronach dwa kąty są takie same więc β = γ. (β po lewej stronie, γ po prawej ) Tak o chyba emotka
30 kwi 20:39
Joanna: Może być? Wolałaby aby potwierdził to jakiś expert.
30 kwi 20:41
Maciuś: rysunekkat β musi byc rowny skoro to jest dwusieczna kata to α + kat prosty ktory powtaje przez przeciecie prostopadle.Te boki β i γ sa przystajace czyli 180− β =γ po obu stronach musza byc takie same . Jak idzisz powstaja 2 podobne trapezy o 3 katach takich samych czyli 4 kat musi byc taki sam jak obok . Wlasnie udowodnilas ze trojkat jest rownoramnienny emotka
30 kwi 20:42
PanCogito: rysunek
30 kwi 20:43
PanCogito: Maciuś zbyt komplikujesz banalne zadanie
30 kwi 20:44
Maciuś: pan cogito ale nic tym nie osiagniesz nadal boki moga katy przy boku E i Fmoga byc rozne nie udowadniasz tym tego swoim rysunkiem
30 kwi 20:44
Joanna: Tak jak napisałam emotka?
30 kwi 20:45
Joanna: PanaCogito rozumiem, a Maciuś gmatwa za bardzo.
30 kwi 20:49
PanCogito: Jak mogą by różne? Kat DEC = 180−90−α Kat DFC = 180−90−α
30 kwi 20:50
Maciuś: Joanna rob jak chcesz pan cogito nie wykazal w kazdym badz razie tej tozsamosci emotka bo on od razu przyjal ze dwusieczna pada pod katem prostym do podstawy a tego nie wiadomoemotka
30 kwi 20:50
PanCogito: Dwusieczna jest prostopadła do prostej m Punkty E D F leżą na prostej m. Podstawą się nie zajmujemy
30 kwi 20:54
Joanna: rysunekMaciuś rysunek był taki jak na górze. I tam był przecież zaznaczony kąt prosty przy przecięciu tej prostej z dwusieczną i z tego skorzystał PanCogito. Zauważył, że skoro po jeden stronie jest 90o to po drugiej stronie też musi być. W trójkącie ABC można oznaczyć przy wierzchołku C kąt 2α, jak puścimy dwusieczną to podzieli na dwa równe kąty więc po jeden stronie będzie α i po drugiej. Czyli mamy już po jednej stronie dwa takie same kąty i po drugiej więc, te trzecie też są równe. (w sensie równe sobie emotka )
30 kwi 20:54
Maciuś: nie musial byc zaznaczony bo to wiadome ze prosta rownolegla przecina pod katem prostym . Ale wytlumacz mi skad wiesz ze katy przy A I B sa takie same , tylko wtedy bedzie wykazana zleznosc
30 kwi 20:58
Joanna: rysunekOznaczyłam sobie na początku:
30 kwi 20:59
Joanna: rysunekDwusieczna dzieli kąt na dwa RÓWNE kąty więc zostaje
30 kwi 21:00
Maciuś: sama teraz wlasnie napisalas sprzecznosc ktora przekresla ta zaleznosc bo jezeli 2β ≠ 2γ to jaki sposob ma byc to trojkat rownoramienny? Przypomne ze trojkat rownoramienny to taki ktory w podstawie ma 2 katy tej samej miary i jeden lezacy naprzececiwko innej miary
30 kwi 21:02
Joanna: rysunekNastępnie puszczamy prostą i już widać, że po jeden stronie jest α i 90o oraz po drugiej to samo więc kąty δ i y są równe
30 kwi 21:02
Joanna: Te kąty które ci tam zaznaczyłam nie są ważne bo nie ten trójkąt mamy udowodnić, że jest równoramienny. Tylko Ten mniejszy.
30 kwi 21:03
Maciuś: Asiu skarbieemotka Ja to rozumiem ale ty nie wykazujesz i pan cogito na tym rysunku ze katy w twoim oznaczeniu 2β i 2γ ze sa rowne?
30 kwi 21:05
Maciuś: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kurde najmocnej przepraszamemotka ja myslalem ze trzeba ten najwiekszyemotka sorry
30 kwi 21:06
Joanna: Ale kąty 2β i 2γ nie są do niczego potrzebne
30 kwi 21:06
Maciuś: W takim razie to banał emotka Tak tak przepraszam jak to zawsze nie doczytalem zadaniaemotka Przepraszam jeszcze raz za zamieszanie
30 kwi 21:07
Maciuś: Ale cogito tez myslal ze ten duzy
30 kwi 21:08
Joanna: rysunekWiesz może jak zrobić coś takiego: W trójkącie ABC dwusieczna kąta B przecina bok AC w punkcie M. Przez punkt M prowadzimy prostą równoległą do BC, przecinającą bok AB w punkcie N. Udowodnij, że |MN| = |BN|
30 kwi 21:09
Maciuś: daj mi chwile mysle ze twierdzenie tallesa da radeemotka
30 kwi 21:12
Maciuś: |AN||MN|=|AN|+|NB||CB|
30 kwi 21:18
Joanna: Możesz to zapisać z U { } { } (bez spacji)
30 kwi 21:18
Maciuś:
|AN| |AN|+|NB| 

=

|MN| |CB| 
30 kwi 21:19
Joanna: I co dalej emotka?
30 kwi 21:23
Joanna: Halo
30 kwi 21:27
Maciuś: rozpisalem ci przeciez
30 kwi 21:29
Maciuś:
a a + c 

=

⇒ad=ba+bc ty masz sprawdzic czy "a" jest rowne "c"
b d 
30 kwi 21:31
Maciuś: aa sory ty masz sprawdzic czy b jest rowne cemotka
30 kwi 21:33
Joanna: wiec?
30 kwi 22:03
Joanna: Nie da się tego z Talesa udowodnić
30 kwi 22:07
Maciuś: jak nie da sie?
30 kwi 22:10
Maciuś: ad=ba+bc : | b
ad 

=a+c : | −a
b 
ad 

−a=c
b 
ad ad ad ad 

=a+

−a ⇔

=

b b b b 
30 kwi 22:17
Natalia: no ale doprbze było napsiane zdecydowanie wyżej, sa dwa katy α potem sa dwa katy proste a wiec kat 3 w trojkacie CES (s−punkt przeciecia tych prostych) jest rowny katowi 3 w trojakcie CFS skor katy przy podstawie sa rowne to musi to byc rownoramienny
30 kwi 22:19
Maciuś: Natalia ja nie doczytalem tresci myslalem ze chodzi o ten duzy bo ten maly wykazac to banalemotka
30 kwi 22:21
Joanna: Możesz to zapisać w takiej formie jak to wyzej? |NM| itp?
30 kwi 22:22
Natalia: to juz wszytko wiemyemotka
Natalia: juz sie robi
Natalia: przyjmijmy ze s jest kątem przeciecia tej dwusiecznej z prsota EF wtedy ∡ECS=α i ∡FCS=α wiemy ze prosta EF jest prstopadla do dwusiecznej czyli∡CSE=90st i ∡CSF=90st ∡CES=90st−α i∡CFS=90st−α z tego wynika ze te katy sa rowne czyli trojkat CEF jest rownoramienny bo katy przy podstawie EF sa sobie rowne
30 kwi 22:26
Natalia: poprawka S jest punktem, przepraszam
30 kwi 22:27
Maciuś: Joanna now wiesz co? nawet tego ci sie nie chce zrobic? masz cale zadanie rozwiazene i nie chce ci sie popodstawiac? a=|AN| b=|MN| c=|NB| d= |CB|
Natalia: na maturze tak byloby na maxa czyli prawdopodbnie na 2pkt bo takie zadania sa zawyczaj za 2pkt
Maciuś: Natalko skarbie to zadanie co sie niepotrzebnie trudzisz dawno jest wyjasnioneemotka
30 kwi 22:28
Joanna: Własnie Macius robiłam ale mi nie wychodzi, na samych a, b, c, d owszem ale jak już z tymi kreskami to się gubięemotka
30 kwi 22:35
Maciuś: pod a wstawiasz |AN| pod b wstawiasz |MN| pod c |NB| pod d |CB| nie chce mi sie tego pisac ide poogladac film pozdrawiamemotka
30 kwi 22:38