matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzinę funkcji
Mati :( :
Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem: f(x)=
√
1-x
przez (w mianowniku) x
2
-4
26 lut 10:15
góral:
f(x)=
√
1-x
----------- =
√
1-x
≠0 i x
2
-4≥0 x
2
-4 czyli x≠1 i x≥2 czuli x∈(2.+∞)\1
26 lut 11:46