Pytanko
Maro: Pytanko
Jak włączyć minus do nawiasu?
−(x+1)2
30 kwi 19:45
Maro: czy po włączeniu będzie (x−1)2 ?
30 kwi 19:46
Mordo: Nie można tak, po prostu wykres paraboli będzie mieć ramiona w dół, a samego minusa nie możesz
włączyć, kolejność działań zabrania.
30 kwi 20:00
Joanna: (1 − x)2
30 kwi 20:01
Maryjusz: (−x−1)2
30 kwi 20:02
Joanna: Poprawka
forma (1 − x)2 byłaby dla −(x − 1)2
dla tego będzie (−x − 1)2
30 kwi 20:03
Eta:
Poprawne wyjaśnienie podane jest przez
Mordo
Joanna i
Maryjusz ......... błędne obliczenia
30 kwi 20:06
Kejt: sprawdźmy..
−(x+1)2=−(x2+2x+1)=−x2−2x−1
(x−1)2=x2−2x+1
(1−x)2=1−2x+x2
(−x−1)2=x2+2x+1
30 kwi 20:06
Eta:
W dalszym ciągu źle Joannno
30 kwi 20:07
Maryjusz: A faktycznie
30 kwi 20:08