Rownanko
Maniek: Rozwiaz rownanie:
| 4 | | 5 | |
| = 2 − |
| |
| cos23x+4 | | cos23x+5 | |
to po prawej zamienilem na wspolny mianownik ,wymnozylem na krzyz
Powstało
4cos
23x + 20 = 2cos
49x
2 + 8cos
23x
czyli:
2cos
49x
2+4cos
23x−20
zamienilem to na
6cos
43x
2+4cos
23x−20
podstawic teraz t za cos
2x
30 kwi 19:31
Maniek: odswiezam
30 kwi 19:46
Maniek: ?
30 kwi 21:08
Maciuś: tak najlepiej by bylo

ale nie za cos tylko cos
23x
30 kwi 21:10
Gustlik: Maniek, podstaw t=cos23x, otrzymasz proste równanie wymierne do rozwiązania.
1 maj 02:41