Brygida :): Jak wyznaczyć najmniejszą wartość funkcji logarytmicznej ? I przy okazji największą też.
Ja mam akurat wyznaczyć dla : log
p2</sub>/2(8x−x2)
Wyznaczyłem dziedzinę na razie : xe(0,8).
| | √2 | |
Wiem, że funkcja jest malejąca , bo |
| e (0,1). |
| | 2 | |
A co dalej ?
30 kwi 19:29
Brygida :): tam ma być log√2/2(8x−x2)
30 kwi 19:30
Godzio:
log
√2/2(8x − x
2}
D = (0,8)
Funkcja osiąga najmniejszą wartość gdy 8x − x
2 osiągnie największą (dlatego, że jest malejąca)
log
√2/2(32 − 16) = log
√2/216 = x
2
−1/2 * x = 2
4
x = − 8
Najmniejsza wartość to −8
Największej nie da się dokładnie określić, tak mi się zdaje
30 kwi 19:33
Brygida :): Dobry wynik. Ale teraz jak do tego doszło.
Skąd tam jest −2 w mianowniku ?
30 kwi 19:36
Godzio:
8x − x
2
| | −b | |
p = |
| a = −1, b = 8 (współrzędna iksowa wierzchołka f. kwadratowej ) |
| | 2a | |
30 kwi 19:37
Brygida :): okej. zapomniałam o tym że we wzorze jest 2b w mianowniku.
Dziękuję za pomoc.
A teraz umiem wyznaczyć wartość najmniejszą. A w jaki sposób wyznaczyć wartość największą ?
Tzn. rzecz jasna dla funkcji rosnącej ?
Czy będzie to działało w taki sam sposób? Bo przecież punkt p i tak będzie wartością w
przypadku f. rosnącej największą.
Czyli wyznaczamy tylko 'p' i odpowiednio dla logarytmu rosnącego − bedzie to wartość
największa, a dla logarytmu malejącego obliczymy wtedy wartość najmniejszą ?
30 kwi 19:41
Brygida :):
30 kwi 20:20