matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
NATA:
16π
Jak wyliczyć tg
?
3
30 kwi 19:17
PanCogito:
Ze wzorów redukcyjnych :
16π
tg
= tg 960
3
tg 960 = tg(960−2*360) = tg240 = tg(180 + 60) (to jest III ćwiartka więc tangens jest dodatni) tg 60 =
√
3
30 kwi 19:28
NATA:
Dziękuję
30 kwi 19:33