Wykaż, że jesli suma trzech liczb jest podzielna przez 3 to takze suma ich szesc
Andrew: Wykaż, że jesli suma trzech liczb jest podzielna przez 3 to takze suma ich szescianow jest
podzielna przez 3. Pomozecie? krok po kroku bo chiałbym to zrozumiec
30 kwi 18:29
;): n − 1 + n + n + 1 = 3n
(n − 1)3 + n3 + (n + 1)3 =
n3 − 3n2 + 3n −1 + n3 + n3 + 3n2 + 3n + 1 =
3n3 + 6n = 3(n3 + 2n)
30 kwi 18:32
Vax: Lepiej tak, zauważmy, że:
{ a3 == a (mod 3)
{ b3 == b (mod 3)
{ c3 == c (mod 3)
dodając otrzymujemy
a3+b3+c3 == a+b+c == 0 (mod 3)
cnd.
Pozdrawiam.
30 kwi 18:45
Artur: Vax o co chodzi z tym mod3? kolejny raz widze to na forum, a nie wiem co i jak z tego wynika, w
jednej linijce....
30 kwi 19:09
30 kwi 19:11