:)
M4ciek:
Takie pytanie :
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = 3x
4 + 2x
3 − 3x − 2 przez wielomian V(x) = x
2 − 1 , jest
rowna :
V(x) = x
2 − 1 = (x − 1)*(x + 1)
W(1) = 0 ⇒ jest pierwiastkiem W(x)
W(−1) = −2
Odp : Reszta jest rowna x + 2

Dobrze rozumiem
30 kwi 18:02
think: gdyby tyle wynosiła reszta to wtedy
W(1) = 1 + 2 = 3 a ma być 0 przecież

a*1 + b = 0
a*(−1) + b = −2
wyznacz a i b i reszta to ax + b
30 kwi 18:08
M4ciek:
a = −b ⇒ −a = b
−a = −2 − b
b = −2 − b
2b = − 2
b = −1
a = 1
a*x + b = x − 1
tak ?
30 kwi 18:25
M4ciek:
30 kwi 18:54
M4ciek: Podbijam
30 kwi 19:09
Godzio: W(−1) = 2, a nie −2

W(1) = a + b = 1
W(−1) = −a + b = 2
2b = 3
30 kwi 19:18
M4ciek: Dobra i tak mi sie nie zgadza czyli cos pochrzanilem i wpisze cala tresc zadania
30 kwi 19:19
Godzio:
Nie dobra, to mi się coś ubzdurało

W(1) = a + b =
0
W(−1) = −a + b = 2
2b = 2
b = 1
a = −1
R(x) = −x + 1
30 kwi 19:21
M4ciek:
Eee zle spisalem sobie dane
30 kwi 19:22
M4ciek:
Zaraz zrobie je jeszcze raz i jak bedzie dalej mi sie nie zgadzalo to wpisze cale
30 kwi 19:23
M4ciek:
Dobra nie wyszlo mi

oto tresc :
Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian P(x) = x
3 + 2x
2 − x − 2 jest rowna x
2 + x +
1. Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W przez wielomian V(x) = x
2 − 1
W(x) = x
6 + 3x
4 + 2x
3 − x
2 − 3x − 2
W(1) = 0
W(−1) = 2
R(x) = − x + 1
Tak mi wyszlo

, ale sie nie zgadza.
30 kwi 19:40
Wojteq66: x+2 mi wyszlo
30 kwi 19:46
Godzio:
P(x) jest na 100% dobrze przepisany ?
30 kwi 19:50
Godzio:
Aaaa bo W(x) masz podany
30 kwi 19:50
Godzio:
Zadanie jest bez sensu, jak masz dane W(x) to po co jest reszta napisana ?
30 kwi 19:53
M4ciek: W(x) ja policzylem
30 kwi 20:06
M4ciek:
Wojteq66 pokaz rozwiazanie
30 kwi 20:06
Wojteq66: tylko niewiem dlaczego twój W(x) jest do potęgi 6 az, skoro mamy daną reszte z dzielenia, to
przeciez dodajesz a nie mnozysz. (tak mi sie wydaje)
W(x)=x
3+2x
2−x−2+x
2+x+1 = x
3 +3x
2 −1
W(1)=ax+b
W(−1)=ax+b
1+3−1=a+b => 3=a+b
−1+3−1=−a+b = > 1=−a+b
a=1 , b=2
więc reszta ma postać x+2, ale moge sie mylic
30 kwi 20:12
M4ciek:
Juz wiem co zle zrobilem bo :
W(x) = P(x) + R(x)
, a ja zrobilem :
W(x) = P(x) * R(x)
30 kwi 20:14
roman: a ja mam takie pytanie czy dzielenie wielomianow jest na podstawie >?
30 kwi 20:15
M4ciek:
Nie
30 kwi 20:21
think: sorki pogoda urwała mi film, więc dopiero wstałam.
Co do błędu, to wybacz M4ciek, nie sprawdziłam tego co Ty wpisałeś tylko wpisałam

widzisz,
zaufanie do Ciebie mnie zgubiło
30 kwi 20:42