Odległość w układzie współrzędnych.
cris: Znajdź równania prostych równoległych do prostej o równaniu
√3x+y−2=0 i odległych od niej o 4.
Proszę o pomoc.
30 kwi 17:54
cris: Ma ktoś jakiś pomysł, bo nie wiem jak się do tego zabrać.
1 maj 10:26
energol: generalnie troche mi to zajeło ale chyba jest dobrze
podana funkcja przechodzi przez punkt S(0,2)
wyznaczamy równanie przostej prostopdałej do tej funkcji
pozniej rownanie okregu o srodku S(a=0, b=2) i promieniu 4
teraz wystarczy sprawdzić punkt przeciecia się prostej prostopadłej z okregiem (przecina się w
2 miejscach)
wyznaczyć proste równologłe do funkcji (współczynnik a taki sam) przechodzące przez otrzymane
funkcje
mi wszyły współczynniki b= −6 oraz b=12
z pewnosćią jak naryzujesz w ukladzie to stanie się napewno czytelniejsze
1 maj 15:10
cris: Widzę, że sporo się napracowałeś, za to wielkie dzięki, wiem o co chodzi, ale sam bym na to
raczej nie wpadł. Co do odpowiedzi to w podręczniku jest 6 i −10.
1 maj 17:44
cris: Mam jeszcze jedno zadanko:
Oblicz długości wysokości równoległoboku, wiedząc, że jego boki są zawarte w prostych o
równaniach 3x−4y+1=0 i 3x−4y+8=0 oraz y−x−2=0 i y−x+6=0
1 maj 17:47
energol: oczywiście mozemy narysować te funkcje i odczytać punkty ich przeciecia albo tez sprawdzić
algerbaicznie, otrzymujemy wtedy punkty A B C D
mozemy obliczyć długości boków a i b oraz przekątne (potrzebna nam bedzie tylko jedna
http://www.zadania.info/2153678 <− tu masz wzor na pole o wskazanych wierzchołkach
tylko zamiast tam wynik podzielić przez 2 ty go zostawiasz w spokoju (bez tego 1/2) bo masz dwa
przystające trójkąty
1 maj 19:52
Eta:
zad 1/
odległość między prostymi równoległymi: k || p
k: Ax+By+C=0 i p: Ax+By+C
1=0
wyraża się wzorem:
to: k:
√3x+y−2=0 i p :
√3x+y +C
1=0 , d= 4
|C
1−2|= 8 => C
1−2=8 lub C
1−2= −8
C
1= 10 lub C
1= −6
odp:
p
1 :
√3x+y +10 =0
p
2 :
√3x+y − 6=0
1 maj 23:05
;):
1 maj 23:08
1 maj 23:11