Zpunktu C leżącego na okręgu o promieniu r= 10 poprowadzono dwie cięciwy CA i CB równej
długości. KAT ACB ma mmiare α= 30 stopni. Oblicz pole trójkąta ABC.
Masz trójkąt równoramienny z podstawą 20 i kątem 30'
Twierdzenie sinusów proponuję.
?
a do twierdzenie potzrebuje chyba dwa kąty i jedną odległość prawda
?
| a | b | c | |||
= | = | = 2R gdzie R jest promieniem okręgu opisanego na tym | |||
| sinα | sinβ | sinγ |
mógłbyś zrobić chociaż kawałek to może zajaże
| |AB| | |
= 20 | |
| 0,5 |
cab

ja takie cos wymyśliłem
Jak widzimy to jest kąt wpisany w okrąg i kąt środkowy oparty na tym samym łuku, czyli kąt
środkowy wynosi 60 stopni ponieważ α = 30 stopni, ponadto ramiona powstałego trójkąta aOb są
takie same czyli jest równoramienny. CZyli kąty przy podstawie sa równe
a to proste obliczenia
2β= 180 − 60stopni
czyli β = 60 stopni
z czego wynika ze ten trójkąt aOb jest równo ramienny czyli podstawa trójkąta abc jest równa
10
wiemy że wysokość od srodka okręgu do punktu c to promien okręgu czyli 10 potrzeba nam jeszcze
druga czesc, od punktu O do punktu D obydwa odcinki leża na tej samej prostej ponieważ oba
trójkąty oparte sa na tej samej podstawie oraz nie zapominajmy o tym ze to kąt środkowy i
wpisany oparty na tym samym łuku
| |OD| | ||
korzystamy z twierdzenia pitagorasa tgβ = | ||
| 5 |
| 10+ 5√3 * 10 | ||
PΔABC = | = 50 + 25√3 = 25(2 + √3) | |
| 2 |