Bardzo proszę o wyjaśnienie dotyczące rozwiązania tego zadania. Proszę!
czarna magia: Liczba 7 jest trzecim wyrazem ciągu:
A) an= (15+2n)/ 3
b) an= 5n−1 + 60/n
c) an= 2 do n −10
d) an= ( 5n−1)/ n+10
30 kwi 17:37
Nie jestem mądry: zamiast n podstaw 3 i sprawdz w ktorym ci wychodzi 7
30 kwi 17:39
Nie jestem mądry: podpowiem ze A
30 kwi 17:41
xox: a) a
3 = 7
czyli:
21 = 21
spełnia.
jakie jest w ogóle polecenie? wyznaczyć pierwszy wyraz? reszte? jeśli tak, to:
30 kwi 17:42
Nie jestem mądry: tzeba chyba poprostu wskazac wzor ciagu
30 kwi 17:43
czarna magia: Dziękuję bardzo

teraz to ma jakiś sens xD
30 kwi 17:45