matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
Anita:
Czy dobrze? Pochodne do drugiego rzedu z
x
2
+ x+1
−x
4
− 2x
3
− 3x
2
− 2x − 1
f(x) =
=
= U{4x
9
+ 4x
8
+ 6x
7
x
3
−1
(x
3
−1)
2
+ 2x
6
+ 2x
5
+ 4x
3
+ 6x
2
+ 6x + 2}{(x
3
− 1)
4
}
e
x
xe
x
e
x
(1+x)
2
− ex
x
* (2 + 2x)
f(x) =
=
=
x+1
(1+x)
2
(1+x)
4
x
2
− 3
f(x) =
= U{x
2
− 6x − 3}{x
4
+ 2x
3
+ x
2
= U{−2x
5
+ 14x
4
+ 36x
3
+
x
2
+ x
24x
2
+6x}{(x
4
+ 2x
3
+ x
2
)
2
}
30 kwi 17:31