?:)
Prawda: Prosze o sprawdzenie
z urny w której jest n+4 kul bialych i n kul czarnych, losujemy dwie kule bez zwracania.
| | 1 | |
Wyznacz n, jesli prawdopodobienstwo wyloswania z tej urny dwoch kul czarnych jest rowne |
| |
| | 8 | |
hmm ja zrobilem to tak:
Ω=(n+4)n=n
2+4n
| n | | n−1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| n2+4n | | n2+4n−1 | | 8 | |
czy można tak to zrobić? dlaczego wynik nie wychodzi, zalozylem ze najpierw jest kul czarnych
| | n−1 | |
pozniej mnoze po wziecu jednej kuli czyli |
| omega tez mniejsza o jeden i to ma |
| | n2+4n−1 | |
ale delta wychodzi 17,0000282 itd? dlaczego?
dzieki za pomoc
30 kwi 17:19
Prawda: pomoże ktoś?sprawdzi? pokaże błąd?
30 kwi 17:28
Prawda: yhm>
30 kwi 17:39
Vizer: omega jest źle policzona, więc dalej nawet nie sprawdzam.
30 kwi 17:41
Prawda: jaka ma byc omega?
30 kwi 17:42
Kamil:
Ja bym taką dał omegę
30 kwi 17:44
Kamil: zdarzenie A liczymy z wariacji bez powtórzeń czy kombinacji ?
30 kwi 17:51
;): Kombinacja
30 kwi 17:52
stokrotka:
| | n! | |
a zdarzenie A czyli wylosowanie 2 kul czarnych to: |
| |
| | (n−2)!*2! | |
30 kwi 17:56
Kamil: hahaha

dobre to było. Ja niedoczytałem polecenia, że mają być dwie kule czarne jako
zdarzenie A

No i kombinowałem że losujemy 2 kule, po prostu. Nie zależnie od koloru. I się
dziwię, że mi pierdoły wychodzą

Ale nie będę już tego robić od nowa.
Stokrotka mnie wyręczyła. Dziękuję i przepraszam za
swoją głupotę

Pozdrawaim
30 kwi 18:00
Julia: Czy mógłby ktoś rozpisać to zadanie? po przeczytaniu tego co tu jest, dalej nie wiem jak to
zrobic
27 lis 20:41
Aga: n+4− liczba kul białych
n− liczba kul czarnych
Razem 2n+4
Losujemy dwie kule.
| | | | n! | | n(n−1) | |
IAI= | = |
| = |
| |
| | | 2!*(n−2)! | | 2 | |
27 lis 20:51