nie mam pojecia jak zrobić :/
humanistka: pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 64.oblicz długość przekątnej tego sześcianu
30 kwi 17:14
bdc: 4?
30 kwi 17:18
humanistka: nie.. zgadywaniem nie pomożesz...
30 kwi 17:19
Nie jestem mądry: Pc sześcianu = a3 ⇒ a= 4
Przekątna ma wzór a√3 wiec = 4√3
30 kwi 17:23
Nie jestem mądry: Zle.
30 kwi 17:23
humanistka: też źle..
30 kwi 17:24
;): Pc = 6a2
d = a√3
30 kwi 17:24
humanistka: jak już to Pc=6a
2
30 kwi 17:24
Nie jestem mądry: P
c= 6a
2
a
2=
646
30 kwi 17:24
30 kwi 17:26
30 kwi 17:27
Nie jestem mądry: da się jeszcze wyciągnąć 3 z pod pierwiastka i ostatecznie przekątna ma długość 4√2
30 kwi 17:28
humanistka: ale nie rozmiem dlaczego d=a √3
30 kwi 17:31
Mati: wzór. Do zapamiętania, tyle.
30 kwi 17:33
;): To weź się za naukę...
30 kwi 17:34
;): d = √a2 + a2 + a2
d = √3a2
d = a√3
30 kwi 17:34
humanistka: rozwiązałam juz .. dzięki za pomoc
30 kwi 17:37