(sinα-cosα)(sinβ-cosβ)=?
andrzej: Witam. Mam taki przykład:
(sinα−cosα)(sinβ−cosβ)=?
Dane:
sin(α+β)=0,8
cos(α−β)=0,3
Próbowałem ze wzoru na sin(α−β) i podobnych ale nie wyszło. Proszę o pomoc
30 kwi 17:02
andrzej:
30 kwi 17:18
andrzej: Wiem, że jest trudne ale nie sądziłem, że aż tak

Czy mogłby ktoś na nie zerknąć?
30 kwi 22:46
PanCogito: (sinxα−cosα)(sinβ−cosβ) = sinαsinβ + cosαcosβ − sinαcosβ − cosαsinβ = cos(α−β) − sin(α+β)
30 kwi 22:51
romanooo: jak wymnożysz to co masz obliczyć to otrzymasz:
−(cosαsinβ+sinαcosβ)+sinαsinβ+cosαcosβ = ...
jak ze wzorów rozpiszesz te dane, to masz 0,3−0,8=...
30 kwi 22:54
andrzej: Dziękuję.
Końcowy wynik to:
(sinα−cosα)(sinβ−cosβ)=
=sinαsinβ − sinαcosβ − cosαsinβ + cosαcosβ=
= −(sinαcosβ + cosαsinβ) + (cosαcosβ + sinαsinβ)=
= −sin(α+β) + cos(α−β) = −0,8+0,3 = −0,5
Dla potomnych

pozdr.
30 kwi 23:06
saguaro: skąd wzięliście, że sin(α+β)= 0,8 cos(α−β)= 0,3 ?
30 kwi 23:28
Jack:
dane zadania
30 kwi 23:30
saguaro: racja, nie zwróciłem uwagi.
30 kwi 23:31