:)
M4ciek:
W rajdzie motocyklowym zawodnik , ktory zwyciezyl, przejechal trase z predkoscia o 20km/h
wieksza niz drugi zawodnik i o 25km/h wieksza od trzeciego zawodnika.Zawodnicy wystartowali
jednoczesnie.Na mecie drugi zawodnik byl o 18 minut pozniej niz zwyciezca i o 6 minut
wczesniej niz trzeci zawodnik.Oblicz dlugosc trasy rajdu.
Dane :
s
1 = vt
s
2 = (v − 20)*(t + 18)
s
3 = (v − 25)*(t + 24)
S
1 = S
2 = S
3
Rozwiazuje uklad 3 rownan i wynik mi sie nie zgadza, o co chodzi

? Czy mam blad w
obliczeniach czy to nie oto chodzi
30 kwi 16:37
;): M4ciek wiesz chyba jaka jest różnica między minutą a godzina
30 kwi 16:47
M4ciek:
No wyliczylem sobie np. t ≈ 33,08 , mozesz sprawdzic

?
30 kwi 16:51
30 kwi 16:55
M4ciek:
Lol ... dobra wiem
30 kwi 16:56
;): | | 3 | |
Oczywiście źle |
| h chochlik  |
| | 10 | |
30 kwi 16:56
;): Jak zrobisz to mogę Ci sprawdzić to od razu ja bym sobie zrobił to zadanie
30 kwi 16:57
M4ciek:
Czyli np. :
| | 6 | |
S2 = (v − 20)*(t + |
| h)  |
| | 15 | |
30 kwi 16:59
;): | | 3 | |
Źle Ci podałem powinno być |
| h czyli możesz sobie zapisać 0,3 |
| | 10 | |
30 kwi 17:00
;): I jak obliczyłeś?
30 kwi 17:03
M4ciek: Zaraz zaraz
30 kwi 17:03
;): Okej to jak zrobisz to napisz to sprawdzimy wyniki
30 kwi 17:05
M4ciek:
Dlugosc trasy 120 km.
30 kwi 17:07
rumpek: Też mi tyle wyszło
30 kwi 17:08
;): Mi tyle samo wyszło więc mamy chyba dobrze
30 kwi 17:08
sam: Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie zrobiłem błąd?
s=(v−20)*(t+0,3)
s=(v−25)*(t+0,4)
s=vt
vt=vt+0,3v−20t−19,7
vt=vt+0,4v−25t−24,6
0=0,3v−20t−19,7|*4(żeby pozbyć się v)
0=0,4v−25t−24,6|*3(żeby pozbyć się v)
0=1,2v−80t−78,8
0=1,2v−75t−73,8
z tego wychodzi mi ze 5t=5
1 lis 16:22
sam: dodam jeszcze ze czas nie moze wyjść 1h, bo droga musi wyjsc 120km, a prędkość 75km/h
Patrze na to zadanie 1h i nie widzę tego błędu
1 lis 16:52
Eta:
20*0,3=
6 a ty masz nie wiem skąd 19,7
i
25*0,4=
10 popraw i będzie dobrze

1/100km/h i czas t= 1h 12 min
2/ 80 km/h i czas t= 1h 30 min
3/ 75 km/h i czas t= 1h 36 min
1 lis 17:35
Eta:
No i jeszcze : s= 120 km
1 lis 17:37
sam: Dziękuję ślicznie
1 lis 20:51