Oblicz objętosć stożka
madzia: Tworząca stozka ma długość 16 i tworzy z wysokością stożka kąt 30 stopni. Oblicz objętosc
tego stożka.
26 lut 01:13
f1ames: V - objętość
α = 30(stopni)
Z funkcji trygonometrycznych można wyznaczyć r i h.
sinα = h/l
sinα = h/16
h = 16 * sinα (sin30 = 1/2)
cosα = r/l
cosα = r/16
r = 16 * cosα (cos30 = √3/2)
V = 1/3 * πr2h
V = 1/3 * π * (√3/2 * 16)2 * 8
V = 1/3 * π * (8√3)2 * 8
V = 1/3 * π * (64 * 3) * 8
V = 512π = 1607,68
26 lut 01:42
madzia: bardzo bardzo dziekuje
26 lut 19:31