zadanie maturalne za 5 pkt.
k.: Iloczyn pewnej liczby i liczby o 1 od niej większej jest równy 6. Oblicz sumę tych liczb.
30 kwi 15:35
ICSP: 2 i 3
lub −3 i −2
30 kwi 15:36
ICSP: a 5 lub −5
ja tu 5 pkt nie widzę:(
30 kwi 15:37
k.: czemu tak ?
30 kwi 15:37
ICSP: Na logikę. Przecież na oko widać jakie to cyfry.
30 kwi 15:38
michal: x*(x+1)=6
x
2+x−6=0
Δ=1+24
√Δ=5
30 kwi 15:40
rumpek:
To chyba z matury z Operonu zadanie, przecież są klucze opublikowane ...
30 kwi 15:40
Maciuś: x*(x+1)=6 ⇔ x2+x−6=0
30 kwi 15:41
ICSP: no ale wszystko trzeba udowodnić.
x − szukana liczba
y=x+1 − liczba o jeden większa
xy = 6
Po wymnmożeniu i wyliczeniu pierwiastków:
x1 = −3 ⇔ y = −2 (suma −5)
x2 = 2 ⇔ y = 3( suma 5)
30 kwi 15:41
k.: już sama do tego doszłam

robiłam tak jak michal
30 kwi 15:44
Maciuś: nie wydaje mi sie zeby takie zadanie bylo z 5 pkt
30 kwi 15:56
hjg: ale było
30 kwi 15:59
k.: było było
30 kwi 16:18