okrąg w deltoidzie
MariaO: Oblicz promień okregu wpisanego w deltoid o wierzchołkach A=(2,0), B=(5,2), C=(2,4), D=(−6, 2).
30 kwi 15:30
Mati: Hmm, a środkiem nie okręgu nie będzie miejsce przecięcia się przekątnych?
30 kwi 15:34
Maciuś: oczywiscie ze tak jakby inaczej
30 kwi 15:43
30 kwi 16:25
Gustlik: Wskazówka:
1. Oblicz pole tego deltoidu − najlepiej z wyznacznika wektorów, opis metody tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
2. Oblicz obwód tego deltoidu − możesz obliczyć długości wektorów zawietrających boki deltoidu
i je dodać.
| | P | |
3. Promień oblicz ze wzoru: r= |
| gdzie P − pole deltoidu.
|
| | | |
Napisz, jak rozwiązałeś − sprawdzę.
1 maj 02:37