;)
parametr_ciągowy: 6÷2(1+2)= 1 czy 9 ?
30 kwi 15:21
parametr_ciągowy: no nie mówcie, że nikt nie wie?

najpierw się mnoży przez nawias, nie? według mnie to jest 1
30 kwi 15:48
30 kwi 15:49
kura: ooo widze z pytanko z facebooka

6:2(1+2)=
=6:2*3=
=6:6=1
30 kwi 15:56
Maciuś: kura skad Ci sie wzielo 1?

6:2 to 3 3* 3=9 no chyba ze ty znasz inna matematyke
30 kwi 15:59
kura: 6:2*(1+2)
najpierw sobie dodaje w nawiasie i wychodzi 3
6:2*3
pozniej mnoze 2*3
6:6
i wychodzi 1
30 kwi 16:01
30 kwi 16:02
Maciuś: hehe fajna ta twoja twoja metoda
30 kwi 16:02
parametr_ciągowy: "wychodzi" 1 lub 9.
9 wychodzi, jak najpierw podzielimy 6 przez 2, a potem pomnożymy przez nawias. czyli 3*3=9
1 wychodzi, jak najpierw przemnożymy nawias, a potem sześć podzielimy przez wymnożony nawias.
czyli 6/6=1
i teraz pytanie, jak to się powinno zrobić?
30 kwi 16:03
kura: według kolejności wykonywanie działań:
Kolejność wykonywania działań:
− działania w nawiasach
− potęgowanie i pierwiastkowanie
− mnożenie i dzielenie
− dodawanie i odejmowanie
więc 1 jest dobrze !
30 kwi 16:03
Maciuś: no nawiasy to podstawa to sie zgodze ale skad ty bierzesz 6 przez ktora dzielisz
30 kwi 16:03
hjg: na pewno 9
30 kwi 16:04
parametr_ciągowy: SZEŚĆ podzielić na 2(1+2)
30 kwi 16:04
Maciuś: parametr ja mam racje nie sluchaj kury ktory ma problemy z dzialaniami jak reszta polski z tym
zadaniem ktoro krązylo po necie i mialem niezla beke z kumpli..
30 kwi 16:05
kura: dodam w nawiasie to co jest wychodzi 3
pozniej mamy 6:2*3
to chyba wg kolejnosci najpierw mnożenie czyli 2*3 a to jest 6
i zostaje 6:6 czyli 1
30 kwi 16:05
kura: to powiedz Maciuś w którym momencie robię błąd
− działania w nawiasach
− potęgowanie i pierwiastkowanie
− mnożenie i dzielenie
− dodawanie i odejmowanie
30 kwi 16:06
Maciuś: kura wez nie wprowadzaj innych w blad, nie masz racji po prostu naucz sie podstawowych dzialan
na liczbach ...
30 kwi 16:06
kura: to powiedz Maciuś w którym momencie robię błąd
30 kwi 16:07
kura: może jestem w błędzie, ale proszę wytłumacz mi to po kolei jak to się robi
30 kwi 16:08
parametr_ciągowy: według mnie kura ma rację. maciuś, ty zrobiłeś coś w stylu 2+2*2=8 nie patrząc na żadne zasady
, tylko lecąc po kolei na pałę
30 kwi 16:08
Maciuś: dodajesz w nawiasach dzielisz wykonujesz mnozenie przed nawiasem
30 kwi 16:09
michal: @kura: działania W nawiasach, nie mnożenie przed nimi, tzn., że:
2(1+2)=2*3=6 a nie 2(1+2)=2*1+2 lub 2(1+2)=2*1+2*2
30 kwi 16:09
kura: "dodajesz w nawiasach dzielisz wykonujesz mnozenie przed nawiasem"
czemu, jak najpierw wykonuje się mnożenie a poźniej dzielenie
30 kwi 16:10
Maciuś: mi sie w glowie nie miesci ze mozna najpierw zaczac mnozysz nawiasy nie dzielac przed nimi to
nawet az nie wyglada
30 kwi 16:12
kura: czemu mam dzielić, na samym początku jak z kolejności wynika, że w tym przypadku na samym końcu
wykonujemy dzielenie.
i weź Maciuś tak nie cwaniakuj bo niby masz taką bekę z kolegów, a sam nie wiesz jak to
zrobić... weź to rozpisz działanie pod działaniem z wytłumaczeniem to Ci uwierzę.
30 kwi 16:14
Maciuś: 6/2(1+2) guide :
Step one:
6/2(3) dodajemy liczby w nawiasie
Step two:
3(3)
dzielimy liczby przed nawiasem
Step trii:
mnozymy to co w nawiasie
30 kwi 16:14
kura: czemu dzielenia najpierw a nie mnożenie

poratujcie matematycy
30 kwi 16:15
30 kwi 16:17
tomek: @kura
słuchaj
po prostu jest taka zasada
jezeli mamy działania o tym samym stopniu kolejnosci czyli np mnożenie i dzielenie, to
wykonujemy je po kolei od lewej strony, czyli w tym przypadku jest najpierw dzielenie potem
mnozenie, jeżeli byłoby patrzac od lewej strony najpierw mnożenie a potem dzielenie to
pierwszze bedzie mnozenie
dla przykładu rozwiąż sobie takie działanie
30 kwi 16:18
parametr_ciągowy: kura − no bo wtedy lecisz już po kolei, też była taka zasada, że jak masz dodawanie i
odejmowanie, albo mnożenie i dzielenie to lecisz po kolei
ale nadal zastanawiam się, czy wpierw działanie w nawiasie czy mnożenie przez nawias
bo kalkulator mówi mi , że jeden, a kalkulator w exelu mówi mi, że 9
posrane...
30 kwi 16:19
tomek: jezeli chodzi Ci o nawias to działania w nawiasie są pierwsze w kolejnosci niz dzielenie i
mnozenie czyli najpierw z nawiasu wychodzi 3
potem 6:2 też wynosi 3
3*3 = 9
30 kwi 16:21
kura: dzięki Tomek, jedyny który potrafił sensownie wytłumaczyć
i Twój przykład to wyszło mi 256
dobrze?
30 kwi 16:21
tomek: akurat to wyjaśniła mi kiedyś matematyk z licencją egzaminatora cke wiec jestem tego pewien, a
na naukowym kalkulatorze sprawdziłem niestety jest bład i wychodzi 1
30 kwi 16:22
tomek: dobrze, bo najpierw dzielimy przez ułamek czyli odwracamy i wychodzi 16 a potem mnozymy przez
16 i wychodzi 256
30 kwi 16:23
tomek: jeżeli byś zrobił najpierw mnozenie to skróciłbyś 32 z 16 i wyszłoby 1/2 :1/2 czyli 1 a
prawidłowy wynik to 256 czego jestem pewien
30 kwi 16:24
30 kwi 16:24
tomek: a jeszcze dla wyjasnienie to co ktoś napisał 2+2*2 = 8 to całkowita pomyłka bo wtedy mylimy
kolejnosc wykonywania działąń mnozenie po dodawaniu, co jest nieprawidłowe
30 kwi 16:26
Maciuś: kura ty masz cos z glowa napisalem tak wyzej kilka postow wyzej...
30 kwi 16:42
1 maj 23:30
uhu: "kura: ooo widze z pytanko z facebooka
6:2(1+2)=
=6:2*3=
=6:6=1
30 kwi 15:56"
Pytanko naprawdę MEGA.... kura przecież ty pomnożyłeś nawias razy mianownik a nie licznik
1 maj 23:38
Rivi: 2 jest wyciągnięta przed nawias!
1 maj 23:43
uhu: przykro mi ale istnieje babilońska zasada jedziemy od lewej
1 maj 23:46
xs: 6:2(1+2)=6:2*3=3*3=9
1 maj 23:59