Prosze o pomoc w tych zadaniach, to sa zadania na zaliczenie semestru, z gory dzieki
madzia: 1.W kulę o promienu 5 wpisano stożek o wysokości 8. Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej tego stożka.
2.Szescian o krawędzi 2 przecięto płaszczyzną zawierającą jego przekątną i przechodzącą
przez środek krawędzi, która nie ma punktów wspólnych z tą przekątną. Oblicz pole
otrzymanego przekroju.
3. Oblicz odległość środka symetrii sciany szescianu o krawędzi 1 od przekątnej tego
sześcianu.
26 lut 01:08
f1ames: 3. Środek symetrii ściany sześcianu(niech będzie to punkt A) to środek symetrii kwadratu
o boku 1 na 1, czyli punkt leżący w połowie długości przekątnej(nazwijmy l
1), czyli
l
1/2 =
√2/2.
Odległość punktu A od przekątnej sześcianu(nazwijmy l
2) to odległość punktu A od środka
tej przekątnej(punkt B), czyli punkt B leży w połowie długości l
2.
Najpierw należy obliczyć długość przekątnej sześcianu(l
2):
przekątna sześcianu tworzy z krawędzią boczną(długość 1) i przekątną podstawy(długość
√2) trójkąt prostokątny taki, że(z Pitagorasa):
1
2 +
√22 = l
22
l
2 =
√3
Teraz zauważamy drugi trójkąt(oczywiście prostokątny

, którego wierzchołki to punkty A ,
B oraz wierzchołek sześcianu. W trójkącie występuje zależność(Pitagoras):
x
2 + (l
1/2)
2 = (l
2/2)
2 -> x=(szukana odległość)
x
2 = (
√3/2)
2 - (
√2/2)
2
x
2 = 3/4 - 2/4
x =
√1/4
x = 1/2
Mam nadzieję, że wszystko jest w miarę zrozumiałe(i, że nigdzie się nie pomyliłem...

)
26 lut 02:48
Eta: Witam!
Tak własnie jest w zad 3/
Bo trójkat prostokatny w którym jest szukana odległość
to √3 /2 --- przeciwprostokatna
√2 /2 --- przyprostokatna
x -- druga przyprostokatna
czyli x2 = (√3 /2)2 - (√2/2)2
x2 = 3/4 - 2/4 to x2 = 1/4 więc x = 1/2
Odp: x= 1/2
26 lut 03:04
Eta:
zad1/
Oznacz przekrój osiowy stożka ABC
środek kuli przez S
środek podstawy stozka przez D
wtedy ISDI = 8 - R gdzie R= 5
czyli ISDI = 3
z trójkata DBS mamy z tw. Pitagorasa:
r2 = R2 - ISDI2 gdzie r -- pr. podst. stozka
to r2 = 25 - 9 to r2 = 16 to r=4
więc V{st} = (1/3)* πr2 * H
V = (1/3)*16 *8 *π = 128π/ 3 [ j3]
26 lut 03:12
madzia: Wielki buziak dla was, super, ze tak to wszystko wyjasniliscie, normalnie ratujecie mi
zycie
26 lut 19:15