wykaż że
Asia: Bardzo proszę o pomoc w następującym zadaniu:
W trójkącie ABC poprowadzono prostą m równoległą do boku AB, która przecięła bok AC w punkcie E
oraz bok BC w punkcie F. Wiedząc, że pole trójkąta EFC jest równe polu trapezu ABFE, wykaż,
że:
30 kwi 14:44
Asia: Proszę o pomoc
30 kwi 15:04
Asia: Proszę o pomoc
30 kwi 15:12
%25253Cb%25253EAsia%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520Prosz%2525C4%252599%252520o%252520pomoc%25250A%25250A
30 kwi 15:23
Asia: Błagam
30 kwi 15:39
ICSP: % w 4 poście
30 kwi 15:40
Asia: Pomożesz

?
30 kwi 15:42
ICSP: nie:( Rysunek mi nie wyjdzie.
30 kwi 15:42
ICSP: ale zadanie nie jest trudne.
30 kwi 15:51
ICSP:

x − oznacza pole
P
ΔABC = 2x
P
ΔEFC = x
| | PΔABC | |
k2 = |
| ⇔ k = √2 |
| | PΔEFC | |
AE + EC = AC
| | 1 | | CE | | CE | |
AE + EC = √2EC ⇔ AE = √2EC − EC ⇔ AE = EC(√2−1) ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| | √2−1 | | EA | | EA | |
√2 + 1 c.n.u.
Krótka adnotacja. Trzeb kreski podopisywać mi się spieszy to ich nie robiłem.
30 kwi 16:00
Asia: Dziękuje
30 kwi 17:16