..
bart:

juz zwatpilem..
wytlumacze najprosciej jak sie da

strzaleczka Fn=R czy Q=R ?

chce sie upewnic i nie
stracic punktow na maturce
30 kwi 14:36
bart: chcodzi mi o dlugosci strzaleczek
30 kwi 14:37
Matura2011: to chyba na rozszerzonej?
30 kwi 14:54
essh: Fn=R
30 kwi 15:00
essh: bo Q rozklada sie na dwie składowe , jedna prostopadla do płaszczyzny tej równi ( Fn) a droga
rownolegla do niej
30 kwi 15:01
essh: *druga xD moj polski jest perfect xD
30 kwi 15:02
Mati: A ta nienazwana idąca do góry to tarcie chyba;>
30 kwi 15:05
essh: tarcie ale po mojemu ona tez powinna wychodzic z tego punktu ze środka, punkt przyłożenia
powinien być jeden dla wszystkich sił tak mi się wydaje
30 kwi 15:08
Mati: Essh masz rację

pewnie pomyłka w rysunku tylko

PS. Powodzenia na maturze z fizyki! PRzyda się.
30 kwi 15:12
essh: Nie dziekuję xD ja równiez powodzenia zycze

przyda... ja ogarniete mam tylko 3 albo 4 działy
xD kinematyke dynamike grawitacje i troche prądu =D jest duzo czasu teraz wałkuje mate z
której tez braaaki =P
30 kwi 15:14
Mati: Widzę że mamy podobnie

ja z fizyki liczę na fartowe 15pkt. A matmę kuję już jakiś czas do
matury ;x
30 kwi 15:16
bart: no dobra

to jaka jest sila nacisku w takim razie ?
30 kwi 22:12
romanooo: cześć

Fizyka jest super

co wy gadacie, jest fajna , widzieliście ostatnie matury, te
majowe

F
n = Q * cosα
30 kwi 22:15
bart: łeee zrylem..

no juz wiadomo wszystko

rok temu byla fajna <3
30 kwi 22:16
romanooo: Fn = F
R na podłoże naciskasz tylko siłą nacisku, a jako że musi ona być równoważona przez siłę
reakcji, to F
n = F
r , tarcie nie wychodzi ze środka, ale można tak narysować
30 kwi 22:17
romanooo: znaczy można rysować tarcie albo tak albo ze środka, ale chyba bezpieczniej tak, bo w sumie
tarcie powstaje przy powierzchni ''styku'' przecież jak walec sie kula to tarcie go nie
chamuje do tyłu, tylko powoduje obrót
30 kwi 22:20
bart: blok o masie 0,75kg zsuwa sie ze stala predkoscia z rowni pochylej o kacie nachylenia 20o.
Podstawa rowni ma dl 1,2m.
Jaka wartosc ma praca wykonana przez sile sile tarcia w trakcie zsuwania sie ciala ze szczytu
do podstawy rowni?
To jest jakies mega latwe zadanie pewnie, ale nie mam pomyslu.. da sie to wgl zrobic bez
wspolczynnika tarcia f?
30 kwi 22:21
romanooo: jak stała prędkość, to siły się równoważą czyli da radę bez tarcia

siła 'ciągnąca' go w dół
wykona taką samą pracę, F
c = Q * sinα
W=F * s
30 kwi 22:24
PanCogito: Chyba 0
30 kwi 22:24
bart: najwiekszy problem mam z najprostszymi zadaniami i sie obawiam takich na maturze
30 kwi 22:26
romanooo: spoko, damy radę, byle polski zdać, jak masz jakieś z mechaniki to wrzucaj, ja chętnie porobię
30 kwi 22:30