moduły
Magda: Rozwiaz rownanie:
| |x−3| + |x+7| | = 12
Wiem, że trzeba dać różne warunki, ale gdzie i jakie ?Proszę o pomoc.
30 kwi 13:55
Grześ: rozbij to na dwa warunki i się zastanów:
|x−3|+|x+7|=12 lub |x−3|+|x+7|=−12
|x−3|+|x+7|=−12 czy jest mozliwe tutaj jakieś rozwiązanie

|x−3|+|x+7|=12 to normalnie licz przypadkami
30 kwi 13:57
Aldo:
1. |x−3|+|x+7|=12
2. |x−3|+|x+7|= −12
DLA PRZEDZIAŁU 1: 1
o (−oo,−7> 2
o (−7,3> 3
o (3,+oo)
DLA PRZEDZIAŁU 2: 1
o (−oo,−7> 2
o (−7,3> 3
o (3,+oo)
30 kwi 14:02
Aldo: Grześ masz rację, ale uważam, że mimo wszystko należy to zapisać
30 kwi 14:02
Magda: |x−3|+|x+7|=−12 no nie ma rozwiazania bo wynik jest ujemny, prawda?
30 kwi 14:03
Grześ: wiem, że trzeba zapisać w taki sposób:
Suma modułów zawsze jest liczbą nieujemną, więc nie osiągnie wartości −12. Więc nie
rozpatrujemy tego przypadku(zbiór pusty)
Teraz okej?
30 kwi 14:03
Aldo: Grzesiu, nie czepiam się Ciebie, bo wszak Ty to wiesz

Ale dla innych czytających ten post
(co nie mają zielonego pojęcia, lub dopiero zaczynają swoją przygodę z matematyką) należy to
wszystko ładnie rozpisać w celu uniknięcia pytania "A skąd to się wzięło? "

.
30 kwi 14:20
Grześ: rozumiem o co Ci chodzi. Ale czasem nie warto dawać gotowych odpowiedzi, tylko dać innym chwilę
pomysleć.
Często drogą dedukcji dochodzimy do pewnych rozwiązań etc.
Tutaj należało zauważyć pewną prawidłowość: |x|≥0 dla każdego x∊R

, co jest "niby"
oczywiste
30 kwi 14:33
Aldo:
30 kwi 14:46